Primul film participant în competiţia festivalului internaţional de film Cinepolitica prezintă o lume bipolară: pe de o parte, cei ce vor să uite de trecutul împânzit de revoluţii şi războaie civile, iar pe de alta, familiile îndurerate ce-şi caută rudele date dispărute.
Pelicula “Morţi fară nume”, regizată de Héctor Gálvez Campos, spune povestea unei echipe de antropologi judiciari din Peru, angajaţi pentru a extrage şi identifica rămăşiţele personelor dispărute cu peste douăzeci de ani în urmă. În timpul unei excavaţii, grupul descoperă o nouă victimă ce nu poate fi identificată. Singurul indiciu reprezintă o fotografie alb-negru găsită în buzunarul unei haine. Fidel, liderul echipei de cercetători, porneşte în căutarea identităţii celui de-al nouălea corp, depus la morgă cu iniţialele NN (Non Nomine), de unde şi numele original al filmului.
Fiecare proces de identificare reprezintă în sine o călătorie lungă şi anevoiosă, atât pentru familie – căci niciodată nu pot avea siguranţa că rămăşiţele găsite aparţin într-adevăr persoanelor dragi – cât şi pentru cercetători. Regizorul îl arată pe Fidel departe de familie, suferind de depresie şi luptându-se constant cu rigorile birocraţiei. Ce se întâmplă cu morţii anonimi ai revoluţiilor sau ai războaielor civile? Este povestea vieţii lor redusă pentru totdeauna la un nume de serie, scurt, impersonal şi lipsit de orice fel de preţuire pentru existenţa umană? Acestea sunt intrebările ce răsună pe fondul desfăşurării acţiunii. Un film despre condiţia umană, etică în muncă şi speranţă.
“Morţi fără nume” este o peliculă premiată anterior la nivel internaţional. Printre disctincţiile primite se numară World Cinema Fund Award (Germania, 2012), Cinema du Monde Production Award (Franţa, 2013) şi Best Director Award (Cartagena de Indias International Film Festival, 2015).
Alte filme din competiţia Cinepolitica, precum şi mai multe detalii despre festival puteţi găsi accesând site-ul festivalului de film http://www.cinepolitica.ro.