La o săptămână după ce coaliția internațională condusă de Statele Unite ale Americii a atacat poziții din Siria ale Statului Islamic, au apărut informații potrivit cărora Frontul al-Nusra, cel mai mare afiliat Al Quaida din Siria se îndreaptă către o alianță cu gruparea Statul Islamic. Totul în condițiile în care în țara măcinată de peste trei ani de război situația umanitară se degradează din ce în ce mai mult. Jabhat al-Nusra s-ar confrunta cu o presiune tot mai mare din partea membrilor săi care cer crearea unui front unit cu Statul Islamic pentru a face față loviturilor aeriene declanșate de SUA pe 23 septembrie, în Siria.
După o serie de atacuri care au vizat baze ale grupării afiliate Al Qaida, membrii acesteia au început să amenințe cu represalii coaliția internațională, despre care afirmă că duce o campanie împotriva Islamului. Potrivit The Guardian, multe unități ale Al-Nusra din nordul Siriei ar fi trecut de partea Statului Islamic, grupare cu care împărtășesc aceeași ideologie și credințe islamice rigide, dar cu care au dus o luptă înverșunată încă de la începutul acestui an. De altfel, surse au confirmat pentru cotidianul englez că au avut loc mai multe reuniuni între liderii celor două grupări, întâlniri care nu au dus încă la încheierea vreunui acord.
Chiar și înainte de începerea raidurilor aeriene în Siria, mai mulți luptători ai Frontului al Nusra au tracut la Statul Islamic, grupare văzută ca fiind una mult mai organizată.
Pe de altă parte, există și voci care cred că formarea unui front comun de către cele două grupări este puțin probabilă. O eventuală reconciliere între Statul Islamic și Jabhat al Nusra ar însemna că Fontul Nusra și-ar lua un angajament de loialitate față de SI și ar deveni parte a organizației care a ajuns să controleze teritorii întinse din Irak și Siria. O situație care, evident, îi nemulțumește pe unii membrii Al Nusra.
Iar, în timp ce coaliția internațională condusă de SUA continuă bombardamentele în Irak și Siria, vizând în special instalații petroliere ale grupului jihadist Statul Islamic, Human Rights Watch a cerut, pe 28 septembrie, demararea unei anchete cu privire la apariția posibilelor victime civilie în urma atacurilor. Reprezentanții HRW afirmă, citând martori din zonă, că rachetele americane au ucis cel puțin șapte civili în provincia siriană Idlib. Ar fi vorba despre două femei, trei copii, precum și doi bărbați care ar avea legături cu frontul Al Nusra. ONG-ul precizează că o serie de clipuri video postate pe internet, ce arată rămășițe de rachete din zonă, confirmă faptul că respectivele atacuri au fost efectuate cu rachete Tomahawk, situație despre care armata americană a afirmat că nu are nicio informație.
De altfel situația civililor din Siria, care trăiesc de peste trei ani într-o țară aflată în plin război, este din ce în ce mai gravă. Potrivit unui raport publicat pe 30 septembrie de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), 6,3 milioane de sirieni au nevoie urgent de ajutoare alimentare, 60% din populația țării fiind afectată de sărăcie. În plus, debutul operațiunilor militare ale coaliției internaționale împotriva Statului Islamic au dus la adevărat exod al civililorsirieni către statele vecine, Turcia fiind asaltată de cel mai mare număr de refugiați, peste 160.000 potrivit declarațiilor premierului Ahmet Davutoglu, citat de Le Monde. Mulți refugiați sirieni ajung și în Iordania. De altfel, Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a declarat recent că țara sa nu a fost sprijinită suficient de comunitatea internațională în problema refugiaților. ”Până acum răspunsul a fost prea mic în raport cu nevoile. Este nevoie de un efort concertat de a oferi asistență umanitară Siriei și sprijin pentru țările și comunitățile care primesc refugiați.”, a declarat liderul iordanian, citat de Le Monde.
În total, potrivit datelor FAO, de la începutul conflictului din Siria, peste 9 milioane de civili și-au părăsit locuințele sau au ales să se refugieze în țările învecinate.
În acest context, ministrul gernam de Externe, Frank Walter Steinmeier a anunțat că Berlinul va găzdui, pe 28 octombrie, o conferință internațională pentru a se lua măsuri de urgență în vederea distribuirii de ajutor umanitar milioanelor de refugiați sirieni.