Home / Politica si... / Afaceri / Australia inaugurează o nouă exploatare de cărbuni la puțin timp după anularea unei taxe de mediu

Australia inaugurează o nouă exploatare de cărbuni la puțin timp după anularea unei taxe de mediu

 

377962-coal-good-for-humanity-says-abbottPremierul Australiei, Tony Abbott, a subliniat importanța exploatării cărbunelui cu ocazia inauguării unei mine din statul Queensland, potrivit The Guardian. ”Cărbunele este bun pentru omenire”, a afirmat premierul australian, care se confruntă cu o serie de critici față de abordarea problemelor de mediu în programul său politic și care a anulat recent o taxă de mediu impusă exploatatorilor de CO2 în Australia.

Abbott, care în ciuda criticilor se descrie un adept al conservării mediului, consideră cărbunele ca fiind vital pentru lume, iar combustibilul fosil ,,nu ar trebui demonizat’’. ,,Este o zi importanta pt oameni’’, a spus el în timpul deschiderii minei în valoare de 4.2 miliarde de dolari de la Moranbah și administră de BHP Mitsubishi Alliance. El a mai adăugat că ,,ar trebui să țintim tot mai sus în următoarele decenii’’.

,,Viitorul cărbunelui este unui strălucit și este de datoria guvernului să se asigure că suntem acolo pentru a face lucrurile mai ușoare pentru toți care doresc să dea o încercare. Este o zi minunată deoarece această mină va produce atât de multe locuri de muncă și va face viața multora mai bună”, a mai declarat Abbott.

În cadrul unui dineu organizat în luna mai între parlamentarii responsabili cu industria mineralelor, Abbott a spus ca nu se poate gândi la ,,lucruri mai dăunătoare viitorului nostru’’ decât acela de a lăsa cărbunele în pământ. Cu toate acestea, la doar o lună distanță, după o întâlnire cu președintele american Barack Obama, Abbott a spus ca ia foarte în serios schimbările climatice. În adaos, primul ministrul a precizat la Moranbah că este mândru că a anulat taxa pe carbon și taxa pe minerit, două prevederi ce aveau ca țintă protejarea mediului și care fuseseră implementate de predecesoarea sa, fostul premier laburist Julia Gillard.

Pe de altă parte, China a impus săptămâna trecută un impozit de 6% pe cărbunii necocsificabili și a anunțat încercări de a ține cont de poluarea din orașe prin finanțarea surselor alternative de energie. Anul trecut, China a cheltuit 56 de miliarde de dolari pe proiecte de energie eoliană, solară și alte forme de surse de energie alternativă în timp ce industria dezvoltării durabile din Australia s-a prăbușit cu 70% din cauza incertitudinii intențiilor guvernului cu privire la proiectul de lege Renewable Energy Target (n.tr – Obiectivele energiei regenerabile).

Premierul australian a precizat că regretă decizia Chinei de a impune acest tarif și speră ca la întâlnirea la nivel înalt G20 din noiembrie să se ajungă la o soluție cu privire la acordul de comerț liber dintre Australia și China. Trezorierul Australiei, Joe Hockey, a criticat Universitatea Națională Australiană pentru decizia de dezinvestire a companiilor de combustibil fosil.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *