Ancheta OSCE de la locul prăbușirii avionului malaezian a fost împiedicată de separatiștii pro-ruși, iar experții se tem că dovezile ar putea să dispară. Furia întregii lumi s-a îndreptat către liderul de la Kremlin, vinovatul moral de producerea incidentului, care refuză să intervină în rândul insurgenților și să-și folosească influența pentru ca grupurile armate să permită echipelor de experți să recupereze cadavrele pasagerilor și să adune date despre doborârea avionului.
Observatorii Organizației pentru Securitatea și Cooperare în Europa (OSCE) așteaptă instrucțiuni de la rebeli dacă pot să cerceteze zona: “Așteptăm să fim sunați de rebeli ca să ne spună ce putem face”, a spus unul dintre membrii echipei în timp ce lua micul dejun la un hotel din Donețsk. “Ei sunt puternic înarmați iar noi nu avem arme, așa că nu avem de ales.”
Accesul la locul prăbușirii se face într-un mod absolut haotic și este amplificat inclusiv de alte persoane în afara rebelilor. Astfel, jurnaliștii au ignorat pericolul pentru a obține exclusivitate, fără să respecte trupurile neînsuflețite și riscând să distrugă dovezi. Sky News a trebuit să-și ceară scuze după ce unul dintre reporterii săi a deschis o valiză a unuia dintre pasageri.
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit în cursul zilei de luni pentru a vota o rezoluție pentru a le cere insurgenților să nu compromită integritatea locului accidentului. Măsura ar putea veni însă prea târziu, după aproape o săptămână de la prăbușirea avionului, multe indicii esențiale pentru stabilirea adevărului și găsirea vinovaților au dispărut.
Armata ucraineană a intervenit într-un final în Donețk, în prima acțiune militară de amploare după ce avionul MH17 aparținând Malaeziei a fost doborât de o rachetă deasupra teritoriului controlat de separatiști. Ofensiva a început cu raiduri aeriene îndreptate asupra gării. Ulterior, trupele ucrainene au început să atace filtrele separatiste care izolează oraşul de restul ţării cu mortiere. Cel puţin patru separatişti ar fi murit. “Etapa activă a operațiunii anti-teroristă continuă”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei.
Insurgenții care au blocat accesul au plecat, iar echipa de experți a reușit să ajungă la locul prăbușirii și este de așteptat să meargă la o gară dintr-un oraș din apropierea locului unde s-a produs tragedia, unde aproape 200 de corpuri sunt păstrate în prezent într-un tren frigorific. Salvatorii au descoperit 251 de corpuri și 86 de părți umane, iar un al doilea tren frigorific a fost chemat. Depistarea corpurilor este dificilă având în vedere că totul este împrăștiat pe o rază de 15 km.
Trenurile cu cadavre vor fi predate Olandei, țara cea mai afectată de dezastrul aviatic, cu 193 de cetățeni la bord. Mark Rutte, premierul olandez, a declarat că ar prefera ca rămășițele pământești ale victimelor să fie aduse în țară pentru identificare. Acesta a mai spus că îi va cere din nou președintelui rus să elibereze accesul la locul prăbușirii, după ce a discutat cu Angela Merkel și premierul britanic, David Cameron, declarându-se șocat de lipsa de respect a separatiștilor pro-ruși. Rutte a menționat că nu este clar unde se află cutiile negre ale avionului, precizând că a convenit cu președintele rus Vladimir Putin ca acestea să fie predate Organizației Internaționale a Aviației Civile.
Rusia a fost acuzată că a furnizat rebelilor sisteme de lansare a rachetelor sol-aer Buk, însă aceasta neagă acuzațiile. Mark Rutte a avertizat Rusia că riscă izolarea politică și economică dacă nu arată semne de cooperare. “Ne vrem oamenii înapoi”, a spus acesta în plenul Parlamentului. Experții olandezi au fost primii care au ajuns la locul unde a căzut avionul, conducând întreaga echipă de investigație.