Home / Politica si... / Conflict / Trei dizidenti iranieni, ucisi in urma unui atac in capitala Irakului

Trei dizidenti iranieni, ucisi in urma unui atac in capitala Irakului

Trei membri ai unui grup de opozitie iraniana au fost ucisi in Irak in urma unui atact cu rachete, informeaza BBC.

Conform declaratiilor liderilor gruparii Mujahideen-e-Khalq (MEK), mai multi membrii au fost raniti, iar trei dintre ei au fost ucisi in tabara Camp Liberty din Baghdad.

Printr-un mesaj e-mail, Consiliul National al Rezistentei din Iran, gruparea – parinte a Mujahedinilor, cu sediul la Paris, a declarat ca zeci de rachete au lovit tabara.

Potrivit agentiei de stiri Reuters, atacul ar fi fost pus la cale de mercenarii siiti, ce fac parte din gruparea iraniana The Mukhtar Army, a carei tabara ar fi intr-o fosta baza americana, din apropierea aeroportului din Baghdad.

Autoritatile irakiene nu au facut nicio declaratie cu privire la aceste atacuri asupra taberei Camp Liberty. Cu toate acestea, un oficial de securitate a fost citat de Associated Press spunand ca patru rachete au lovit tabara, ranind doi oameni.

Organizatia Mujahedinii Poporului a fost infiintata in 1965, cu obiectivul de a rasturna regimul sahului, apoi regimul islamist din Iran. Mujahedinii au fost alungati din Iran in anii ’80 si s-au refugiat la Ashraf, in Iraq. Aproape toti rezidentii din Ashraf au acceptat sa fie transferati la Camp Liberty, ca ultima etapa inainte de a pleca din Iraq, in baza unui acord intre ONU si Baghdad.

In ultimii ani,  Baghdadul a incercat sa demonteze taberele mujahedinilor, insa au negat cu vehementa atacurile militare asupra gruparii. Iranul considera MEK un grup terorist, desi grupul a fost eliminat din lista organizatiilor teroriste de Departamentului de Stat al SUA, inca de anul trecut.

Reactia SUA a fost ferma, condamnad atacul si cerand Irakului sa ofere o protectie corespunzatoare taberei.

Despre Simona Andreea Ion

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *