Home / GeopoliticALL / Europa / Atact cu bombă la sediul unui ziar din Muntenegru, ostil premierului

Atact cu bombă la sediul unui ziar din Muntenegru, ostil premierului

novine-napadCotidianul Vijesti din Muntenegru, cunoscut pentru desele critici adresate premierului Milo Djukanovic, a fost ținta unui atac cu bombă, informează Reuters.

Explozia s-a produs în timpul nopții, în fața sediului ziarului, distrugând fațada clădirii, însă nimeni nu a fost rănit, deși la momentul respectiv în redacția Vijesti se aflau cel puțin 15 persoane. Directorul publicației, Zeljko Ivanovic, califică atacul drept o tentativă de asasinare a redactorului-șef, Mihailo Jovovic, ca răspuns la criticile vehemente apărute în paginile ziarului la adresa șefului guvernului, una dintre figurile dominante ale scenei politice muntenegrene, de la destrămarea Iugoslaviei.

”Este vorba despre un atac terorist fără precedent, la adresa redacției noastre și o tentativă de asasinat asupra lui Mihailo Jovovic”, a declarat Ivanovic, potrivit Le Soir, adăugând că ”acesta a fost rezultatul mai multor ani de campanie a premierului, guvernului său, partidului din care face parte și a mafiei împotriva mass-media independente și mai ales împotriva Vijesti”, transmite Reuters.

De-a lungul timpului, cotidianul de la Podgorica a publicat mai multe articole despre implicarea persoanelor din elita politică și de afaceri a țării în fapte de corupție și crimă organizată.

Potrivit presei locale, citată de Reuters, în urma incidentului, premierul Djukanovic a declarat că ”polițiștii și procurorii trebuie să demonstreze că sunt capabili să gestioneze această problemă sau vor fi demiși.” Totuși, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) își exprimă rezervele cu privire la atitudinea autorităților muntenegrene față de astfel de atacuri, în contextul în care autorii altor incidente asemănătoare nu au fost pedepsiți. ”Doar o urmărire promptă în justiție a celor responsabili de aceste acte criminale poate garanta că atentate similare nu se vor repeta”, a declarat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, citată de Reuters.

Explozia de zilele trecute nu este primul incident de acest fel cu care se confruntă jurnaliștii de la Vijesti. În luna august, o bombă a explodat în fața casei unui angajat al cotidianului, în octombrie sediul publicației a fost atacat cu pietre în timpul violențelor izbucnite cu ocazia primei parade gay din Muntenegru, iar în 2011 autoturisme aparținând redacției Vijesti au fost incendiate.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *