Home / Politica si... / Afaceri / Protestele din Ucraina, reaprinse de furia împotriva agresării violente a unei jurnaliste

Protestele din Ucraina, reaprinse de furia împotriva agresării violente a unei jurnaliste

Beaten journalist

Atacul asupra unei jurnaliste ce a postat articole împotriva ministrului de interne al Ucrainei a stârnit noi valuri de proteste din partea cetățenilor. Acest atac a avut loc la numai câteva ore după ce femeia în vârstă de 34 de ani a postat o serie de poze ce prezentau opulența în care trăiește ministrul de interne sub conducerea președintelui Viktor Ianukovici, relatează Reuters.

Actele de violență împotriva jurnaliștilor ce se opun conducerii par să fi sporit în ultima  vreme. Acest lucru a atras chiar și atenție din partea SUA, după ce purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu seriile de atacuri asupra demonstranților și jurnaliștilor.

Mişcarea de protest din piaţa centrală a Kievului a părut că scade în intensitate odată cu perioada sărbătorilor creştin-ortodoxe din Ucraina. Cu toate acestea, câteva sute de protestatari rămân în fiecare zi pe poziţii, iar cel puţin o dată pe săptămână se strang până la 10.000 de persoane, atunci când sunt organizate marşuri.

Tetyana Chornovil, jurnalista care a fost bătută cu bestialitate în urmă cu câteva zile a devenit cunoscută în urmă cu un an, după ce a reușit să se infiltreze în reşedinţa preşedintelui Iankovici și a postat o serie de poze ce denotau excesul de lux în care trăieşte acesta. De atunci, Chornovil a reușit să mai prezinte fotografii și cu casele altor demnitari de rang înalt.

După postarea unor fotografii cu titlul „Aici trăiește călăul nostru”, care conțineau casa ministrului de interne, Vitaly Zakharchenko, jurnalista a fost atacată de mai mulţi agresori, care i-au lovit iniţial maşina pe care aceasta o conducea. Ulterior, aceştia au coborât dintr-un alt autoturism şi au lovit-o cu bestialitate, Tetyana Chornovil fiind internată la terapie intensivă ca urmare a rănilor suferite în zona capului.

Președintele Iankovici a cerut miercuri poliției să îi găsească pe cei responsabili de atac. În urma unei anchete aceștia au relatat că au reținut doi suspecți în aceeași zi.

Cu toate astea, faptul că preşedintele Iankovici a respins un acord comercial cu Europa și a preferat să se îndrepte spre unul cu Rusia, de unde a obținut un împrumut în valoare de 15 miliarde pentru Ucraina, este contestat în continuare de activiştii pro-europeni. Hotărârea liderului de la Kiev a scos la iveală cele două mari tabere din rândul populației: cei ce văd viitorul țării alături de UE și cei ce preferă întoarcerea sub o protecţie acordată de Rusia.

Nici pe plan economic, Ucraina nu pare a fi făcut alegerea corectă, în contextul în care agenţia de rating Standard&Poor’s a revizuit perspectiva ratingului de ţară “B-” de la stabilă, la negativă. Cu toate acestea, analiştii S&P au subliniat că ajutorul financiar acordat de Rusia ar putea acoperi nevoile financiare ale Ucrainei în 2014.

 

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *