Home / Politica si... / Conflict / Ucraina refuza sa incheie acordul de asociere cu UE

Ucraina refuza sa incheie acordul de asociere cu UE

Flags_of_EU_and_UkraineUcraina a spus „stop” apropierii de Occident, dupa ce Guvernul de la Kiev a hotarat ca nu va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana, care trebuia incheiat in cadrul summit-ului Parteneriatului Estic ce se va desfasura la Vilnius intre 28 si 29 noiembrie.

„Decizia Guvernului a avut la baza motive economice”, a fost explicatia oferita de premierul ucrainean, Nikolai Azarov, citat de Reuters. Prim-ministrul a incercat totusi sa pastreze o portita deschisa spre Vest adaugand ca: hotararea ”are un caracter tactic si obiectivele noastre strategice nu se schimba.” Asadar, relatiile dintre Ucraina si UE nu sunt complet inghetate, lucru afirmat si de sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, care a declarat:„Credem ca viitorul Ucrainei consta intr-o relatie stransa cu UE. Ne mentinem angajamentul fata de poporul ucrainean, care ar fi fost principalul beneficiar al unui astfel de acord.”

Din 2009, cand a fost lansat programul Parteneriatului Estic, UE a investit timp, bani si eforturi diplomatice in incercarea de a aduce sase state ex-sovietice in sfera sa de influenta. Dintre acestea, Ucraina a fost intotdeauna cel mai ravnit partener rasaritean, datorita resurselor minerale de care dispune, productiei anuale de peste 300 de miliarde de dolari si faptului ca se invecineaza cu patru state membre UE.

Totusi, exista comentatori care nu vad o problema foarte mare in refuzul Ucrainei de a se apropia, deocamdata, de vestul Europei. Agentia Reuters atrage atentia asupra faptului ca, daca ar fi luat Ucraina sub aripa sa, Uniunea Europeana ar fi trebuit sa suporte, pe termen scurt, povara unui stat puternic indatorat, cu o populatie de 46 de milioane de locuitori si o scena politica dominata de numeroase cazuri de coruptie. Cu alte cuvinte, fara existenta unui acord cu UE, Ucraina este acum problema Rusiei.

Mai mult, una dintre conditiile impuse de UE pentru parafarea acordului de asociere cu statul ex-sovietic era eliberarea fostului premier, Iulia Timosenko, condamnat la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Daca la Vilnius s-ar fi incheiat un acord fara ca Ucraina sa fi indeplinit aceasta conditie, scriu jurnalistii de la Reuters, acest compromis ar fi reprezentat o pata pe constiinta UE.

Avand in vedere ca, potrivit sondajelor cea mai mare parte a ucrainenilor isi doreste o apropiere de UE, analistii considera ca vecinul de la nord al Romaniei isi va intoarce la un moment dat, din nou, fata catre Occident, insa acest lucru este putin probabil inainte de alegerile prezidentiale de la Kiev, din 2015. Pana atunci insa, „este posibil ca Ucraina sa se straduiasca sa aiba relatii bune atat cu Rusia, cat si cu UE, iar cele doua puteri pot continua sa incerce sa o aduca in sferele lor de influenta, Kremlinul prin amenintari, iar UE prin diverse propuneri”, crede expertul Ulrich Speck, citat de Reuters.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *