Home / Politica si... / Alegeri / Seful armatei egiptene ar putea candida la alegerile prezidentiale

Seful armatei egiptene ar putea candida la alegerile prezidentiale

Egypt's Defense Minister Abdel Fattah al-Sisi is seen during a news conference in Cairo on the release of seven members of the Egyptian security forces kidnapped by Islamist militants in SinaiSeful armatei egiptene, generalul  Abdel Fattah al-Sisi, nu exclude posibilitatea de candida la alegerile prezidentiale din 2014, potrivit unui interviu acordat ziarului kuweitian al-Seyassah, citat de Reuters. 

Ar fi acesta un lucru satisfacator pentru popor? Ar fi un lucru satisfacator pentru puterile internationale si ar insemna ca incercam sa gasim solutii la problemele Egiptului? In orice caz, vom vedea ce se va intampla”, este raspunsul ce lasa destul loc speculatiilor si pe care al-Sisi, l-a dat, in recentul interviu, atunci cand a fost intrebat care sunt intentiile sale privind alegerile prezidentiale de anul viitor. Alegeri care, daca ar fi castigate de general, ar insemna inceputul unei noi epoci in care puterea din Egipt se va afla in mainile armatei, asa cum s-a intamplat timp de zeci de ani, dupa rasturnarea monarhiei in 1952.

Al-Sisi, care a condus inlaturarea de la putere, la inceptul lunii iulie, a presedintelui Mohamed Morsi, detine, in prezent, functiile de vicepremier si ministru al apararii, in guvernul interimar de la Cairo si se bucura de popularitate in randul egiptenilor. In schimb, pentru membrii Fratiei Musulmane, generalul al-Sisi este principalul inamic, islamistii acuzandu-l ca a orchestrat lovitura de stat impotriva lui Morsi, primul presedinte egiptean ales in mod democratic, si de moartea a sute de sustinatori ai fostului sef de stat, ucisi intr-o represiune a fortelor armate.

In cadrul interviului acordat publicatiei kuweitiene, Abdel Fattah al-Sisi a vorbit si despre relatiile dintre Egipt si puterile internationale. Generalul a tinut sa clarifice speculatiile conform carora tara sa se distanteaza treptat de Statele Unite, dupa ce acestea au suspendat o parte din ajutorul militar acordat armatei egiptene, ca urmare a crizei politice pe care o traverseaza tara si in contextul in care Rusia se arata deschisa sa reia relatiile de cooperare cu Egiptul.  „Nu este intelept sa colaborezi cu un stat sau altul si sa-ti schimbi aliantele in functie de pozitiile adoptate”, a declarat al-Sisi despre relatiile dintre Cairo si Washington.  

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *