Home / Politica si... / Criza / Tensiune și huiduieli împotriva președintelui Ucrainei la comemorarea unui an de la protestele din piața Euromaidan

Tensiune și huiduieli împotriva președintelui Ucrainei la comemorarea unui an de la protestele din piața Euromaidan

 

petro-porosenko-euromaidan

Comemorarea protestelor din Ucraina a surprins atmosfera tensionată la nivelul societății care a trecut prin șocul evenimentelor de la începutul acestui an, când zeci de protestatari și-au pierdut viața, iar alte sute au fost răniți în urma ciocnirilor violente din timpul protestelor care au condus la înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici. 

Rudele victimelor din timpul protestelor l-au apostrofat pe președintele ucrainean, Petro Poroșenko, și i-au cerut socoteală acestuia pentru faptul că nici până acum cei vinovați de uciderea și rănirea acestora nu au fost identificați pentru a fi judecați, precizează Reuters. Protestele au avut loc chiar la locul desfășurării evenimentelor, în piața Euromaidan, așa cum aceasta a fost numită de protestatari.

Acesta a fost primul act de furie exprimată împotriva actualului președinte. Nemulțumiți de eșecul de a-i judeca pe oficialii fostului guvern și de a acorda titlul de eroi naționali victimelor, rudele celor uciși l-au întâmpinat pe Poroșenko cu sloganuri precum ,,Jos cu Poroșenko’’ sau ,,Unde sunt ucigașii?’’.

Din motive de securitate, vicepreședitele Statelor Unite, Joe Biden, a fost nevoit să își anuleze vizita din Piața Independenței de la Kiev. Ziua de vineri a marcat prima aniversare de la decizia fostului guvern a lui Ianukovici de apropiere față de Rusia în defavoarea Uniunii Europene, o mișcare care a pornit o serie lungă de proteste care s-au soldat zeci de morți. Ulterior, după izbucnirea violențelor din estul Ucrainei, acolo unde o mișcare separatistă pro-rusă a denunțat demiterea lui Ianukovici, numărul victimelor de pe întreg teritoriul țării a ajuns la circa 4.300.

În timpul ceremoniei, Poroșenko a aprins lumânari pe un deal din apropierea Pieței Independeței, cunoscută sub numele de Maidan, unde au fost uciși în luna februarie 50 din cei 100 de protestatari. Președintele Ucrainei a făcut cu greu față mulțimii înfuriate și a promis că va semna un decret pentru a desemna victimele drept eroi naționali, însă nu a oferit alte răspunsuri la cerințele rudelor victimelor care susțin găsirea și pedepsirea celor vinovați.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *