Home / Politica si... / Alegeri / Germania are în premieră un președinte regional al stângii extremiste după căderea Zidului Berlinului

Germania are în premieră un președinte regional al stângii extremiste după căderea Zidului Berlinului

 

bodo ramelow die linke germaniaPartidele de stânga din Germania au realizat un acord istoric de coaliție care va aduce primul președinte regional pentru prima oară de la căderea comunismului, conform BBC. Socialistul Bodo Ramelow din partea partidului Die Linke (Partidul de Stânga) urmează să preia luna viitoare funcția de premier de stat al Turingiei. Partidul de stânga nu a mai deținut până acum vreo funcție în administrația de stat.

Negocierile purtate între liderii politici au fost dificile încă de la început, iar asta din cauza felului în care partidul Die Linke este perceput. Formațiunea a fost acuzată de multe ori ca fiind un urmaș al comunismului est-german. Sprijinul de stânga a crescut dramatic în ultimii ani, însă alianța prezentă subliniază mai degrabă dovadă a cooperării decât o creștere a radicalismului socialist. Între timp, cancelarul Angela Merkel consideră că partidul său de centru-dreapta este subminat de noua formațiune anti-europeană, Alternative für Deutschland (Alternativă pentru Germania).

Anunțul alianței dintre Partidul de Stânga, Partidul Verde și Partidul Social Democrat a fost făcut la o săptămână după împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Printre cei care au primit cu nemulțumire vestea se numără și președintele Joachim Gauck, fost pastor disident din Germania comunistă. Oamenii care au trăit sub comunism ,,vor accepta cu greu”  un stat condus de un guvern socialist, a spus președintele Joachim Gauck.

Opoziția din Turingia va fi formată în mare de Partidul Creștin Democrat al Angelei Merkel, care conduce la nivel național în alianță cu Partidul Social Democrat. Un purtător de cuvânt din partea Alianței Creștin Democrate a precizat că prezenta coaliție de stânga ar putea pune în pericol tot ce a fost realizat în ultimii 25 de ani.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *