Home / Politica si... / Conflict / SUA intensifică ajutorul militar pentru Ucraina

SUA intensifică ajutorul militar pentru Ucraina

Medical volunteers unpack individual first aid kits similar to those used by NATO during a ceremony where they were donated by Kiev's Mayor Vitaly Klitschko in Kiev

Statele Unite ale Americii plănuiește să își intensifice sprijinul privind asistența militară non-letală pentru Ucraina, incluzând primele autovehicule Humvee, ajungând la decizia de a nu furniza pentru moment armament, spun oficiali americani pentru Reuters.

Amplificarea ajutorului pentru statul ucrainian (care se confruntă cu o mișcare separatistă în est susținută de facto de Rusia) se prevede a fi anunțată joi (11/27/2014) în timpul vizitei vice-președintelui Joe Biden la Kiev.

Oficialii americani, care au vorbit pentru Reuters sub condiția anonimatului, descriu această acțiune ca pe o extindere a suportului american pentru forțele armate ucrainiene, dar acest ajutor este improbabil să altereze cursul conflictului.

Suportul este insuficient comparativ cu cererea președintelui Ucrainian Petro Poroshenko făcută în timpul unei vizite la Washington în septembrie, când a apelat la ajutor letal, o cerere pe care unii congresmeni americani au explicat-o drept a fi o replică pe care NATO ar putea s-o ofere ca răspuns al masării tancurilor și trupelor de către Rusia în estul Ucrainei.

Reprezentanți din administrația lui Obama au declarat că Washingtonul crede că Ucraina are destule capacități letale și armamentul cerut de Kiev ar avea doar o valoare marginală. De asemenea, aceștia au accentuat nevoia de a se ajunge la o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului.

Statele Unite și aliații săi europeni au impus Rusiei câteva runde de sancțiuni economice  pentru ocuparea Crimeei și incursiunile militare în estul Ucrainei . Ministrul de Finanțe al Rusiei , Anton Siluanov a estimat o pierdere anuală de 140 bilioane de dolari datorită sancțiunilor și prețului scăzut al petrolului. Rubla a scăzut mai mult de 30% comparativ cu dolarul american în ultimele 10 luni .

Oficiali americani spun că ajutorul neletal urmat să fie prezentat de Biden la Kiev include autovehicule Humvee din surplusul stocului de la Pentagon, precum și radarele promise anterior care detectează locația mortierelor inamice. Administrația Obama a dezbătut mult timp opțiunea de a-i înmâna arme guvernului de la Kiev, dar până acum a conchis că această acțiune doar ar alimenta Rusia să își intensifice ajutorul către separatiști.

Asistența non-letală precedentă a inclus echipamente în valoare de 53 milioane $ și a fost anunțată în septembrie, aceasta cuprinzând echipament militar precum radare anti-mortiere, binocluri, armură de corp, vase mici și alte dispozitive pentru forțele de securitate ucrainiene și gardienii din granița de est. 

Pe de altă parte însă, ajutorul militar letal ”rămâne o opțiune. Este o problemă pe care o analizăm în continuare” , a declarat candidatul pentru funcția de Secretar de Star Adjunct, Tony Blinken.

Cu ore înainte de sosirea lui Biden în Kiev, purtătorul de cuvânt al Ministrului de Afaceri Externe din Rusia, Alexander Lukashevich a avertizat împotriva ”unei schimbări majore în politica administrației S.U.A. privind conflictul” din Ucraina.

Senatorul republican  John McCain a subliniat la rândul său că nu a fost informat în legătură cu noul ajutor non-letal, dar a denunțat inițiativa administrației Obama ca fiind ”o perpetuare a ridicolului” . Divergența de opinii provine din faptul că în ultima perioadă există o lipsă de colaborare dintre cele două instituții americane, Congresul și Administrația Prezidențială, prima optând pentru politici proactive, iar cealaltă, reactive, una dintre consecințele ultimelor alegeri în urma cărora republicanii au preluat controlul Senatului, aceștia având în prezent majoritate în ambele camere ale legislativului american.

Despre Basil Mohjazi

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *