Home / Politica si... / Alegeri / Victoria lui Tabare Vazquez în alegerile prezidențiale din Uruguay asigură continuitatea politicilor liberale ale predecesorului său

Victoria lui Tabare Vazquez în alegerile prezidențiale din Uruguay asigură continuitatea politicilor liberale ale predecesorului său

Tabare_Vasquez_t670x470

Tabare Vazquez a câștigat, duminică, cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Uruguay, cu 53% din voturi, urmând să-i succeadă în funcție lui Jose Mujica, în mandatul căruia statul sud-american a devenit primul din lume care a adoptat legalizarea consumului și distribuției marijuanei.

În cel de-al doilea tur de scrutin, Vazquez l-a învins pe candidatul Partidului Național, Luis Lacalle Pou, care a obținut doar 40% din voturi, scrie The Guardian.

Victoria lui Vazquez, un medic oncologist de 74 de ani care a mai fost președintele Uruguayului între 2005 și 2010, asigură continuitatea politicilor liberale ale predecesorului său, Jose Mujica, unul dintre cei mai caarismatici lideri de pe mapamond. Aceasta reprezintă cea mai importantă concluzie a rezultatului după cel de-al doilea tur de scrutin, în condițiile în care învinsul Lacalle Pou a susținut retragerea legislației privind liberalizarea producției, distribuției și consumului de marijuana pe tot teritoriul țării. În cazul în care nu vor exista urmări negative, Vazquez dorește să ducă mai departe planul de legi care va face ca guvernul să fie responsabil de producția și distribuția la nivel național a marijuanei.

La aflarea rezultatelor, Vazquez a făcut apel la opoziție să i se alăture într-un acord național prin care să rezolve problemele din sistemele publice de educație, sănătate și de sigurață. ,,Doresc să mă pot baza pe toți uruguayenii, dar nu încât ei să mă urmeze, ci să mă îndrume și să mă însoțească’’, a spus noul președinte.

În timpul primului său mandat de președinte, Vasquez a dus o politică moderată și a evitat schimbările constituționale care ar fi putut destabiliza țara. Popularitatea sa i-a permis lui Jose Mujica, de asemenea membru al coaliției Frontul Larg, să preia ștafeta în 2010. Legi precum căsătoria de același sex, legea producției de marijuana sau legea avortului au fost promulgate în timpul celor zece ani în care stânga s-a aflat la putere. Dar în ciuda poplarității pe care a obținut-o peste granițe, majoritatea cetățenilor din Uruguay se declară împotriva legalizării marijuanei și doresc ca legislația să fie eliminată, mai precizează aceeași sursă.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *