Home / GeopoliticALL / Temperaturile extrem de scazute pun in pericol sistemul de energie al Statelor Unite ale Americii

Temperaturile extrem de scazute pun in pericol sistemul de energie al Statelor Unite ale Americii

suaTemperaturile extrem de scazute din aceasta saptamana din nord-estul Statelor Unite ale Americii au dus la un consum ingrijorator de gaze, ducand la cheltuirea unor sume destul de importante pentru achitarea facturilor catre furnizori, informeaza The Guardian.

In ciuda locatiei sale, in imediata invecinatate a celui mai mare depozit de gaze naturale din tara, regiunea de nord-est, puternic afectata de temperaturile scazute,  a fost asaltata la inceputul saptamanii de o avalansa de cereri ce centrale electrice.

Datorita valului de aer arctic ce traverseaza continentul american, reteaua de conducte de gaze nu mai face fata cererii consumatorilor casnici. O data cu aceasta cerere a avut loc si o crestere a pretului gazului, ajungandu-se astfel ca locuitorii din New York si New England sa plateasca de pana la 20 de ori mai mult decat alte state mult mai indepartate, precum Texas si Louisiana.

In timpul boom-ului de foraj de acum aproape un deceniu, cand s-a exploatat o mare parte a tarii pentru gasirea rezervelor de gaz, nu s-a acordat o importanta mai mare construirii unui circuit de conducte, de aceea, in prezent,  intregul sistem este vulnerabil. Lipsa unui sistem de conducte corespunzator, reprezinta un punct slab in ceea ce a fost marea renastere in productia de gaze naturale in SUA in ultimii zece ani, si evidentiaza totodata si modul in care unele sisteme de conducte din anumite zone nu au reusit sa faca fata fluctuatiilor cantitatii de gaze ce a fost extrasa din pamant.

Addison Armstrong, directorul de cercetare de piata la Tradition Energy din Stamford, Connecticut, arata ca motivul pentru care situatia a scapat de sub control in New Englnd, este ca aceasta zona s-a adaptat mai lent la fluctuatiile resurselor descoperite in zona, iar acum, in loc sa faca fata cererilor suplimentare de resurse, este depasita de situatie.

Potrivit The Guardian, la inceputul saptamanii, pretul pentru gazele naturale era de 55 de dolari la un milion de unitati termice pe conducta Transco, iar a doua zi pretul ajunsese la 90 de dolari la un milion de unitati termice, depasind astfel cel mai ridicat pret inregistrat pana in anul 2011, cand zona a fost nevoita sa aduca gaze naturale  de la sonda Marcellus, Pennsylvania. Aceasta este cea mai mare sonda de exploatare a gazelor de sist din SUA, extragand aproximativ 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe zi, asigurand mai mult de 18% din furnizarea totala de gaze de pe teritoriul American, iar in urmatorii trei ani, expertii preconizeaza o crestere a capacitatii de extragere a sondei.

Chiar daca in viitorul apropiat, vor fi extrase cantitati de gaze naturale tot mai mari, in New England nu va ajunge o cantitate prea mare. Un singur proiect de energie va viza regiunea, respectiv proiectul gigantului Spectra Energy, desi exista acest blocaj de aprovizionare cu gaze naturale a zonei. Conform proiectului, va fi extins sistemul de conducte deja exsistent, prin Connecticut si Massachusetts, sistem ce va transporta pana la 342 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Pana la implementarea acestui proiect, New England are de asteptat pana in anul 2016, insa conductele nu vor traversa si orasul Boston.

Se pare ca cele sase state din regiunea New England se vor confrunta cu o perioada destul de grea, nevoite in momentul de fata, sa treaca foarte repede de la incalzirea cu carbune la centralele electrice alimentate cu gaze. Pana in anul 2017, regiunea va fi nevoita sa reduca la jumatate electricitatea generata de carbune, informeaza Reuters.

Pentru a nu afectata sonda de la Marcellus, alte companii au fost obligate sa redirectioneze gazul extras initial pentru asigurarea energiei in New England, catre alte regiuni. Exploatarea ridicata a uei cantitati prea mare, intr-un timp foarte scurt ar putea conduce la inundarea pietei si distrugerea cererii de energie pe zi, ce sunt in limitele normalului in momentul de fata.

Avand in vedere valul de ger, cu temperaturi ce au ajuns pana la -51°C si a preconizarilor meteo sumbre, conform carora recordurile de frig ce dateaza de acum 20 sau 30 de ani vor fi batute in urmatoarele zile, regiunea New England va trebui sa investeasca serios in construirea unui sistem de conducte pentru gazele naturale.

 

Despre Simona Andreea Ion

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *