Home / Politica si... / Conflict / Sediul gruparii teroriste Statul Islamic din Irak si Levant a fost capturat de rebelii sirieni

Sediul gruparii teroriste Statul Islamic din Irak si Levant a fost capturat de rebelii sirieni

Rebelii islamisti din Siria au ocupat sediul central al gruparii islamiste radicale Statul Islamic din Irak si Levant, afiliata al-Qaida, in orasul sirian Aleppo, informeaza BBC.

Odata ce au patruns in sediul central, un fost spital de copii, rebelii au gasit zeci de prizonieri si cadavrele a catorva barbati executati de membrii gruparii teroriste. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de activisti din Marea Britanie ce urmareste evolutia razboiului, mai mult de 270 de persoane, inclusiv 46 de civili, au fost omorati in conflictele dintre gruparile de rebeli, incepand din luna martie 2011, de cand Siria este macinata de violente.

Atacurile violente asupra altor grupari islamiste, precum si abuzul adversarilori civili ai presedintelui Bashar al-Assad, in deosebi ai membrilor gruparii Statului Islamic din Irak si Levant, au dus la confruntari din ce in ce mai frecvente in ultimele luni. Cele mai recente ciocniri au izbucnit saptamana trecuta, cand rebelii din gruparea Frontul Islamic, o grupare infiintata recent, au manifestat impotriva gruparii Statului Islamic din Irak si Levant, in nordul si estul Siriei. Aceasta actiune a fost sustinuta de catre Coalitia Nationala.

Lupte grele au fost raporate si in orasul Raqqa, singura provincie controlata de fortele rebele, iar o bomba a fost detonata pe parcursul noptii, langa o baza a rebelilor in orasul Tal Abyad, la granita cu Turcia.

Imagine din Aleppo, in urma conflictelor violente
Imagine din orasul Aleppo, macinat de conflictele violente

Abu Mohammed al-Adnani purtatorul de cuvant al gruparii radicale a averizat rivalii gruparii ca “vor fi zdrobiti complet si ca intreaga conspiratie va fi omorata de la radacina”. Al-Adnani a subliniat faptul ca membrii gruparilor Coalitia Nationala si Consiliul Militar Suprem al Armatei Siriene Libere, susţinut de Occident sunt “tinte legitime”.

“Omorati-i oriunde ii gasiti, fara pic de respect. Ei au lansat acest razboi impotriva noastra si tot ei l-au inceput”, a mai declarat Abu Mohammed al-Adnani, scrie BBC. Aceasta declaratie audio a fost publicata la cateva ore dupa ce seful unei alte grupari afiliate al-Qaida, Frontul al-Nusra, ce opereaza in Siria, a cerut incetarea focului, un schimb de prizonieri si infiintarea unui comitet Islamic pentru medierea disputelor.

“Unele grupuri pot fi de acord cu aceste lucruri, altele asteapta ca celelalte parti sa cedeze si sa ofere un raspuns. Inca exsista o sansa sa salvam campurile de lupta”, a declarat liderul Frontului al-Nusra, Abu Mohammed al-Julani. Gruparea lui al-Julani se pare ca a fost infiintata in anul 2011 cu sprijinul gruparii Statul Islamic din Irak, afiliata de asemenea al-Qaida.

Despre Simona Andreea Ion

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *