Home / GeopoliticALL / Africa / Seful Armatei egiptene, tot mai aproape de o candidatură la alegerile prezidentiale

Seful Armatei egiptene, tot mai aproape de o candidatură la alegerile prezidentiale

Pentru egipteni, nu se mai pune problema dacă şeful armati, generalul Abdel Fattah al-Sisi va candida la preşedinţia statului, ci când o va face, scrie Reuters.

În ultimele trei zile posturile locale de mass-media au anunţat de două ori că şeful armatei al- Sisi s-a hotărât în sfârşit. După ce fostul preşedinte Mohamed Morsi a fost înlăturat de armată, iar generalul al-Sisi, ca lider al acesteia şi preşedinte interimar, a preluat frâiele conducerii ţării, acesta pare a nu avea un contracandidat la scrutinul care se anunţă a fi organizat în luna iulie.

Candidatura sa ar intensifica neînţelegerile dintre egiptenii care consideră că pentru a conduce ţara pe timp de criză este nevoie de o mână puternică şi islamiştii disidenţi care se confruntă cu represiunile guvernamentale. Într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Reuters, un oficial din serviciile de securitate, păstrându-şi anonimatul, a declarat că ,,este foarte probabil ca Sisi să îşi anunţe candidatura pentru preşedinţie” şi că „în cadrul unei întâlniri recente armata şi-a exprimat sprijinul pentru acesta”.

Întrebările referitoare la intenţile acestuia devin cu atât mai presante cu cât autorităţile sprijinite de armată au anunţat de curând că alegerile prezidențiale vor avea loc înaintea celor parlamentare – inversându-se astfel, calendarul inițial. În declaraţile oficiale, armata nu a spus nimic referitor la intenţiile lui al-Sisi şi nici la problemele nerezolvate ale tranziţiei politice stabilite după detronarea lui Mursi, la 30 iulie, în urma unor ample proteste împotriva regimului său.

Ca răspuns la reportajul unei televiziuni locale care susţinea că al-Sisi va candida, armata a emis sâmbătă o declaraţie susţinând că reprezentanţii săi nu fac declaraţii anonime şi că mass-media va trebui să demonstreze profesionalismul reportajelor sale. Totuşi, nu a negat raportul citit în timpul unui talk-show de pe MBC Egipt, conform căruia al-Sisi va candida la alegerile prezidenţiale, iar Sedki Sobhi, care în prezent este general al Armatei, îi va lua locul ca Ministru al Apărării şi Şef al Armatei.

Nu există îndoieli că Sisi ar câştiga alegerile mai ales datorită faptului că este susţinut de armată, aşa cum dintotdeauna preşedintele a fost susţinut de aceasta, cu excepţia mandatului lui Mursi din 2012, atunci când noul guvern susţinut de armată a condus o represiune asupra Frăţiei Musulmane a lui Mursi destabilizând-o şi ameninţând securitatea membrilor săi pe termen lung. Între timp, islamişti dizidenţi cu state vechi şi influenţă au fost arestaţi şi privaţi de drepturile politice.

Susţinătorii lui al-Sisi îl văd pe acesta ca fiind un om puternic, capabil să aducă stabilitate ţării, după cei trei ani de criză. Atât ei, cât şi mass-media îl idolatrizează, chipul sa apărand pe ambalajele de dulciuri, fiindu-i dedicate şi cântece, atât lui, cât şi armatei pe care o conduce.

În apariţile sale publice, al-Sisi nu a negat posibilitatea de a candida, declarând că ,,vom vedea ce ne aduce viitorul”. Cunoscuţii săi au susţinut însă că nu este foarte convins să candideze la preşedinţia unui stat care se află în plină criză economică şi este măcinat de neînţelegeri politice. Analiştii politici susţin că este puţin probabil ca al-Sisi, care a primit instruire militară în Statele Unite să îşi anunţe candidatura înaintea unui referendum care este văzut şi ca un vot de încredere al populaţiei pentru activitatea sa de până în prezent.

Mohamed Abolghar, șeful Partidului Social Democrat egiptean, prognozează că al-Sisi îşi va anunța candidatura și va demisiona din poziţiile sale oficiale după referendum şi că până în prezent nu există contracandidaţi liberali sau de stânga ai acestuia. De asemenea, partidul Nour, un grup ultra-ortodox a declarat că din partea sa nu va exista un candidat la alegerile prezidenţiale.

Lipsa campaniei electorale reprezintă un contrast puternic faţă de alegerile din 2012, când fostul comandant al forțelor aeriene Ahmed Shafik, Hamdeen Sabahi, candidat al stângii, Amr Moussa, fostul preşedinte al Ligii Arabe, și Abdel Moneim Abol Fotouh, un islamist moderat, s-au luptat pentru această funcţie.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …