Home / Politica si... / Afaceri / Putin pariază pe Ucraina, dar cu ce costuri?

Putin pariază pe Ucraina, dar cu ce costuri?

Vladimir Putin împrumută Ucrainei 15 miliarde de dolari și reduce cu o treime preţul la gaz. Rusia a fost nevoită să plătească acest împrumut din rezervele sale financiare și până acum nu este clar ce are de câștigat, în afara influenței asupra Ucrainei, notează Reuters.

Cu toate astea, nu toți sunt mulțumiți de bunăvoința Rusiei. În jur de 3.000 de protestatari ucraineni s-au adunat în piața centrală din Kiev. Aceștia își exprimă nemulțumirea că președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost de acord să primească banii Rusiei. Mulți dintre ei văd acest lucru ca pe o trădare și consideră că Ucraina trebuie să se distanțeze de Rusia și să adere la UE.

În urma deciziilor sale politice, Putin este privit ca pe o persoană interesată mai degrabă de geopolitică decât de bunăstarea financiară a Rusiei. Felul în care privește Putin bunăvoința sa către Ucraina este cu totul alta. Acesta vede în Ucraina o cale către piața europeană, element vital în formarea Uniunii Eurasiatice pe care are în plan să o creeze.

Motivul pentru care unii ar putea privi mișcarea președintelui Rusiei ca pe un eșec este faptul că, deși Ucraina are aproape o treime din populația Rusiei, economia sa este la un nivel atât de scăzut, încât reprezintă circa jumătate din echivalentul realizat de Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană.

Îngrijorări există și de partea Rusiei, având in vedere faptul că suma împrumutată este aproape o cincime din Fondul Monetar Național al Rusiei. Deși este cel mai mare exportator de petrol al lumii, economia Rusiei a încetinit considerabil în ultimii ani, iar analiștii economici exclud posibilitatea unui boom economic precum cel din 2000, atunci când Putin a ajuns la putere.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *