Home / GeopoliticALL / Africa / Tensiunile din Sudanul de Sud capata proportii: un oras a fost capturat de rebeli

Tensiunile din Sudanul de Sud capata proportii: un oras a fost capturat de rebeli

Rebelii din Sudanul de Sud au pus stapanire pe orasul Bor, ca raspuns la incercarea fostului vice-presedinte de a da o lovitura de stat. Violentele au inceput in capitala Juba, unde cel putin 500 de persoane si-au pierdut viata, determinand o serie de ingrijorari pe mapamond, informeaza BBC.

ONU si-a exprimat ingrijorarea cu privire la posibilitatea de izbucnire a unui razboi civil intre principalele rupuri etnice: Dinka, al presedintelui Kiir și Nuer, din care face parte fostul sef al guvernului, Riek Machar. Presedintele Ugandei a fost rugat de catre ONU sa intervina pentru a media cele doua parti in incercarea de a realiza un dialog. De asemenea, au fost gasite adaposturi in 5 capitale de stat inclusiv Juba, Bor si Bentiu, principalele detinatoare de petrol.

Bor este capitala statului Junglei, epicentrul nemultumirilor din ultima vreme. Primarul orasului, Nicholas Nhial Majak, a declarat ca violentele s-au raspandit de aici in Juba, capitala aflandu-se la 200 de km departare.

O alta informatie care circula in aceste zile este faptul ca mai multi soldati ar fi renuntat sa-l sprijine pe presedinte. Divizia 8 s-a rasculat si impreuna cu comandantul Peter Gadet Ya au trecut de partea lui Machar. Presdintele Kiir ii acuza pe soldatii dezertori de violentele produse duminica aceasta, insa Machar dezimte aceaste acuzatii.

Sudanul de Sud se confrunta de cativa ani cu astfel de situatii, inca din 2011 de cand si-a castigat independenta fata de Sudan. Marea Britanie si SUA si-au retras misiunile diplomatice, ingrijorate de escaladarea acestei situatii pe care au catalogat-o ca “devenind extrem de grava”.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *