Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Puterea de la Beijing extinde controlul asupra presei

Puterea de la Beijing extinde controlul asupra presei

Exif_JPEG_PICTUREJurnaliștii chinezi vor trebui să susțină, la începutul anului viitor, un examen din ideologia marxistă pentru a-și putea păstra legitimațiile de presă, măsură catalogată de reprezentanții mass-media drept o altă dovadă a creșterii controlului Partidului Comunist asupra presei, informează Reuters.

Este vorba despre 250.000 de jurnaliști din China care trebuie să participe la cursuri săptămânale în vederea susținerii acestui examen, care va avea loc în ianuarie sau februarie 2014, potrivit ediției în limba engleză a cotidianului de stat Global Times, citat de Wall Street Journal. Este pentru prima dată când angajații din presă sunt obligați să participe la un astfel de examen în masă. ”Scopul acestui tip de control este să ne zdrobească, să ne facă să simțim că un control politic este de neevitat.”, afirmă un reporter al unui ziar din orașul Guangzhou, potrivit The Guardian.

Pentru a promova acest test jurnaliștii trebuie să studieze un manual de 700 de pagini și să-și însușească directive ca: ”relația dintre partid și mass-media este una de conducător-condus” sau ”este interzisă publicarea de materiale ce conțin comentarii împotriva partidului”, arată Reuters. De asemenea, în cadrul celor 18 ore de cursuri la care trebuie să participe, jurnaliștilor chinezi li se predau valorile marxiste, socialismul cu caracteristici chineze sau noțiuni de etică profesională. Cei care nu vor promova examenul vor trebui să îl susțină din nou, după ce vor fi participat la o nouă sesiune de cursuri de formare. În schimb, nu se precizează ce se va întâmpla cu jurnaliștii care refuză să se supună acestei evaluări.

Potrivit Administrației Generale a Presei, o autoritate care reglementează mass-media din China, scopul examenului este ”creșterea calității profesionale a jurnaliștilor și încurajarea acestora să adopte valorile socialismului”, informează Reuters. Totuși, există specialiști care își exprimă rezervele cu privire la intențiile care stau la baza acestei măsuri. ”Este greu de spus dacă se dorește cu adevărat îmbunătățirea activității jurnaliștilor sau sporirea controlului presei. Nu avem de unde să știm ce au de gând autoritățile”, susține Zhan Jiang, profesor de jurnalism la o universitate din Beijing, citat de The Guardian.

În mod tradițional, presa de stat din China a fost vehiculul cheie al propagandei partidului comunist. Însă o serie de reforme introduse în ultimul deceniu, împreună cu dezvoltarea social media au slăbit controlul guvernamental, după cum susțin reprezentanți ai mediului academic.

China a intensificat și măsurile prin care încearcă să țină în frâu activitatea jurnaliștilor din presa internațională care transmit de pe teritoriul său. Astfel, după ce au publicat o serie de articole despre averea rudelor fostului premier, Wen Jiabao, corespondenții The New York Times și Bloomberg nu au primit vize pentru a călători în China, timp de peste un an. Săptămâna trecută, însă ministerul de Externe de la Beijing a acordat repoterilor de la cele două instituții de presă acreditările necesare și le-a permis să înceapă procedurile pentru obținerea vizelor. 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *