Home / GeopoliticALL / Africa / Organizația Mondială a Sănătății a declarat virusul Ebola drept urgență internațională pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății a declarat virusul Ebola drept urgență internațională pentru sănătate

Margaret ChanOrganizația Mondială a Sănătății (WHO-World Health Organization) a anunțat recent că izbucnirea virusului Ebola, care a omorât aproximativ peste 1,000 de oameni în Africa de Sud, reprezintă o urgență internațională pentru sănătate și ar putea să se extindă timp de mai multe luni, conform Reuters.

Nigeria a devenit a treia țară din Africa, după Sierra Leone și Liberia, care a declarat vineri virusul ca pe o urgență națională, pe când sistemul de sănătate a țării se străduie să se obișnuiască cu avansarea celei mai mortale boli cunoscută de umanitate. ,,Virusul se răspândește atât de repede încât nu o putem controla,” a declarat Margaret Chan, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, reporterilor într-o conversație telefonică din sediul ei de la Geneva.

Agenția Națiunilor Unite a anunțat că toate statele unde a existat virusul Ebola ar trebui să declare o urgență națională. A numit izbucnirea ca fiind ,,deosebit de serioasă”, dar nu ar trebui să se interzică călătoria sau comerțul internațional. ,, Declarația…va atrage atenția liderilor din țările puternic dezvoltate. Aceste lucruri nu pot fi făcute doar de ministerele de sănătate,” a adăugat Chan.

În Nigeria, unde s-au confirmat deja 7 cazuri de Ebola încă de când un bărbat s-a îmbolnăvit la sosirea acestuia din Liberia, președintele Goodluck Jonathan a declarat o urgență națională și a aprobat fonduri de urgență de 1,9 miliarde de naira(11,7 milioane dolari) pentru a combate virusul.

Organizația Mondială a Sănătății a fost acuzată de neputința de a acționa repede împotriva izbucnirii virusului. De atunci, a devenit mult mai conservatoare în presupuneri, a spus Keiji Fukuda, șeful securității de sănătate. ,,În acel moment, noi am crezut că situația va fi sub control, bazându-ne pe experiența noastră. Această izbucnire s-a dezvoltat în moduri nemaivăzute de noi până acum,” a spus Fukuda reporterilor. ,,Probabil că lucrurile se vor înrăutăți înainte ca ele să se îmbunătățească,” a adăugat el, spunând că OMS este pregătită pentru răspândire care va persista la nivel înalt în următoarele luni.

Încă nu s-a găsit antidot pentru virusul Ebola și nici vaccin pentru prevenirea acestuia, așa că cel mai bun tratament se concentrează pe atenuarea simptomelor, care includ febra, vomarea și diareea. Răspândirea virusului ar putea fi oprită cu cele mai bune măsuri de a aborda oamenii infectați, dar era important ca orice om care era infectat cu virusul Ebola să fie imediat izolat și să fie tratat în izolație timp de 30 de zile, a spus Fukuda.

Uniunea Europeană a anunțat vineri că fondurile au crescut până la 8 milioane de euro(10,7 milioane de dolari) pentru a ține sub control Ebola și guvernele din regiunile infectate au luat măsuri din ce în ce mai drastice.

Armata din Sierra Leone a blocat joi zonele rurale infectate de virus, pe când Liberia a declarat o urgență națională. Însă unii localnici au spus că restricțiile riscă să le crească problemele economice.

Ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății de vineri arată cel mai rău masacru. Aproape 1,779 de oameni au fost infectați și 961 de oameni au murit din cauza celei mai severe răspândiri a virusului din ultimii 40 de ani, când a fost identificat virusul pentru prima dată în om.

Situația s-a datorat în parte slăbiciunilor țărilor afectate, unde sistemele de sănătate sunt fragile și nu au resurse. În Sierra Leone este un singur doctor pentru 45,588 de oameni, în timp ce în Liberia există câte un doctor pentru fiecare 86,275 de oameni, conform companiei de cercetare DaMina Advisors. Efortul de a menține boala este subminat de lipsa de experiență și percepțiile greșite, a declarat Organizația Mondială a Sănătății.

Chiar dacă majoritatea cazurilor de Ebola există în zone îndepărtate, la granița Guineei cu Liberia și Sierra Leone, alarma asupra răspândirii virusului a fost dată luna trecută când un american a murit în Nigeria după ce a sosit cu avionul din Liberia. Departamentul de stat din SUA a ordonat plecarea membrilor familiei lui de la ambasada din capitala Liberiei, Monrovia.

Însă, există o urmă de speranță. După ce li s-a administrat un medicament experimental unor doi muncitori americani care aveau virusul Ebola în Liberia, specialiștii Ebola i-au rugat pe reprezentanții OMS să le ofere acest medicament și africanilor. Agenția Națiunilor Unite i-a rugat pe experții în etica medicală să experimenteze această opțiune în următoarele săptămâni.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *