Home / Politica si... / Conflict / Execuția jurnalistului James Foley de către militanții Statului Islamic șochează și înfurie comunitatea internațională

Execuția jurnalistului James Foley de către militanții Statului Islamic șochează și înfurie comunitatea internațională

james_foley_executie_statul_islamicStatul Islamic din Irak și Levant (SIIL) a publicat un material video în care poate fi văzută decapitarea jurnalistului american, James Foley, dat dispărut în Siria din 2012. Militanții jihadiști au declarat că gestul lor reprezintă o ripostă la adresa atacurilor aeriene ale SUA asupra luptătorilor din Irak, relatează BBC.

Filmul intitulat „Mesaj către America” înfățișează un bărbat îngenunchiat îmbrăcat într-o robă de culoare portocalie, identificat ca fiind James Foley, iar în spatele său un bărbat înarmat costumat în negru.  Vizibil forțat, bărbatul în portocaliu spune: „Îmi rog familia, prietenii și toți cei la care țin să se ridice împotriva adevăratului meu ucigaș, guvernul american, căci ceea ce mi se va întâmpla este doar rezultatul criminalității și complăcerii acestuia.” Acțiunea se petrece în pustietate, în fundal zărindu-se dune de nisip. Bărbatul costumat în negru spune la rândul său: „Deja nu mai luptați împotriva unor rebeli. Suntem o armată islamică acum, ce apărăm un stat acceptat și recunoscut de comunități musulmane din întreaga lume. Așadar Obama, orice încercare a ta de a le interzice musulmanilor să trăiască în siguranță în califatul islamic va rezulta în nimicirea oamenilor tăi.”

După ce își termină discursul, bărbatul mascat se apropie de cel identificat a fi jurnalistul american și pare a începe să îl decapiteze pe cel din urmă, care se prăbușește la pământ. Filmul se termină apoi brusc, nedezvăluind însă dacă decapitarea s-a petrecut cu adevărat. Prim-ministrul britanic, David Cameron, a declarat: „Dacă este adevărată, uciderea lui James Foley este șocantă și imorală.”

Oficialitățile americane au declarat că au văzut materialul video. Unii au spus că materialul pare să fie autentic și că decapitarea s-a petrecut în realitate, alții au identificat victima ca fiind jurnalistul James Foley. Președintele Barack Obama urmează să dea o declarație în cursul zilei de astăzi. Între timp, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă a declarat: „Dacă materialul este autentic, suntem șocați de uciderea brutală a unui jurnalist american nevinovat și dorim să transmitem sincere condoleanțe familiei și apropiaților.”

UPDATE: Autoritățile americane au confirmat autenticitatea imaginilor video.

Comitetul American de Protecție a Jurnaliștilor a estimat că aproximativ 20 de jurnaliști din întreaga lume au fost dați dispăruți în Siria și se bănuiește că majoritatea ar fi fost luați prizonieri de trupele SIIL. Președintele Obama a catalogat militanții SIIL drept „o amenințare la adresa poporului irakian și a întregii regiuni.” El îi îndeamnă pe irakieni să respingă ideea existenței SIIL și să se unească pentru a-i înlătura de pe teritoriile capturate până în prezent. Până în momentul de față, militanții SIIL sunt responsabili de masacrarea a sute de oameni în zonele pe care le controlează în Irak și estul Siriei.

Despre Volina Șerban

Vezi și

Italia a recurs la blocarea exportului unui transport masiv de doze de vaccin AstraZeneca împotriva Covid-19 către Australia

Guvernul italian a adoptat o decizie care permite blocarea exportului unui transport important al dozelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *