Home / Politica si... / Drepturi / Parlamentul afgan adoptă o lege care ar putea împiedica pedepsirea violenţei domestice şi a „crimelor pentru onoare”

Parlamentul afgan adoptă o lege care ar putea împiedica pedepsirea violenţei domestice şi a „crimelor pentru onoare”

O nouă lege în Afganistan va permite bărbaților să își atace soțiile, copii și surorile lor fără să fie pedepsiți prin lege, în urma unei modificări minore, dar semnificative, a unei legi actuale. Astfel, va fi interzis rudelor acuzatului să depună mărturie împotriva acestuia, fapt care va împiedica majoritatea violențelor care se petrec în familie, relatează The Guardian.

Crimele de ,,onoare” făcute de tații și frații care nu sunt de acord cu comportamentul unei femei ar putea deveni astfel imposibil de pedepsit. Căsătoria din obligație și vânzarea sau comerțul cu fiice pentru a pune capăt conflictelor sau pentru a plăti datoriile vor fi dincolo de puterile legii într-o țară în care persecuția abuzului este deja rară. Mazinha Naderi, șefa grupului de caritate și a campaniei ,,Women for Afghan Women” își exprimă nemulțumirea prin următoarea declarație: ,,Este o batjocură ceea ce se întâmplă.”

În cazul sistemului judiciar din Occident, este un lucru normal ca oamenii să fie scuzați din a depune mărturie care ar putea să îi incrimineze pe soții lor. Dar asta este o mică excepție, care nu se compară cu interzicerea completă a Afganistanului. Inițial, senatorii doreau o versiune mai blândă a acestei legi, însă Parlamentul a decis asupra unui proiect de lege care să interzică întregul proces de mărturie.

Proiectul de lege a fost trimis lui Hamid Karzai, care trebuie să decidă dacă va accepta ca legea să intre în vigoare. După ce au eșuat să oprească schimbarea în Parlament, activiştii care se împotrivesc legii plănuiesc să îl convingă pe președinte să o suspende.

Selay Ghaffar, șefa grupului ,, Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan”, a declarat că activiștii speră să se repete succesul campaniei din 2009 care l-a forțat pe Karzai să îmbunătățească legea în care violul din timpul căsătoriei ar fi dreptul soțului. Însă acest lucru s-a întâmplat acum 5 ani, iar Karzai a militat pentru împuternicirea forțelor conservative. În ultimul an, Parlamentul a suspendat legea privind oprirea actelor de violență împotriva femeilor, iar Ministerul de Justiție a propus să readucă lapidarea ca pedeapsă pentru adulter.

 

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *