Home / Documentar / Naţionalismul, o sursă permanentă de conflicte !

Naţionalismul, o sursă permanentă de conflicte !

nationalism1Statul nationalist al secolului XX este o forma religioasa a statului centralizat. Ideologia nationalismului a inlocuit treptat crestinismul ca liant de baza a uniunii sociale in EuropaI si a inceput sa se raspandeasca si pe alte continente. Aparitia presei printate a avut un impact hotarator asupra aparitiei si dezvoltarii acestei ideologii. A permis folosirea limbilor regionale in detrimentul limbilor oficiale impuse de imperiile timpului. In acest sens devine evident ca nationalismul nu este decat un artefactII  prin care centrele (elitele) controleaza si supun comunitati aflate in raza exercitare a puterii lor. Practic centrele detin un monopol al coercitieiIII.  Ca si atunci, acum anumiti lideri sau elite isi doresc conservarea statutului prin perpetuarea exercitarii controlului asupra unor comunitati sau largirea ariei acestuia asupra comunitatilor invecinate.
        
Vom descrie in continuare cateva cauze de conflict alimentate de teoriile nationaliste.

nationalism2I.Argumentul etnicitatii.  Etnicitatea se sprijina pe legaturile de sange si limba. De aici se poate desprinde o discutie despre rasa. Numai ca intelesul se schima odata cu circumstantele, cu geografia, cu perioada de timp. Spre exemplu chinezii si japonezii se poate sustine ca apartin rasei galbene. Cu toate aceste nu numai odata in istorie s-au infruntat violent. In Africa o armata neagra ugandeza infrunta o armata neagra ruandeza pe teritoriul statului african al Zairului. In SUA americanii de culoare care isi au originile in sclavii din secolul XIX sunt solidari in lupta impotriva discriminarii rasiale.

Limba este liantul cel mai cunoscut al etnicitatii. In Europa se poate observa usor acest lucru. Intr-o cafenea din Paris francezii stau grupati intr-o parte, germanii intr-o parte, iar americanii intr-alta. Motivul cel mai important al separarii este limba. Majoritatea americanilor nu stiu franceza sau germana mai mult de „bonjour” sau „guten tag”, iar majoritatea francezilor si germanilor nu vorbesc engleza suficient de bine ca sa poarte o conversatie intr-o limba straina. In Elvetia exista trei limbi oficiale: germana, franceza si italiana. Practic in Elvetia exista trei comunitati separate prin limba. In fiecare canton fie ca se vorbeste franceza, germana sau italiana semnele indicatoare sunt in limba majoritatii. Incepand din secolul XIII limba latina a inceput sa decada ca limba a comertului international in favoarea limbilor regionale. Dupa conflicte tensionate intre lideri, dupa  razboaie intre state, dupa multiple rascoale, treptat granitele tarilor europene s-au modelat in forma cunoscuta azi. Cateva grupuri etnice ca basci din Spania sau Franta nu au obtinut niciodata independenta. Altele ca valonii si flamanzii in Belgia s-au inteles cu greu sa convietuiasca intr-un stat multietnic.

II. Argumentul religios. Religia este un alt factor de tensiune intre comunitati. Istoric, pentru ca este anterior nationalitatii, asa cum am afirmat la inceput. Azi controversele nationaliste se sprijina pe argumente de apartenenta religioasa. Conflictele nationaliste cu baze religioase tind sa apara in cazurile comunitatilor cu apartenenta religioasa diferita si care au granitele vag definite. Insula Irlandei poate fi un exemplu. Irlandezii din Republica Irlandei si cei din Irlanda de Nord vorbesc aceeasi limba. Conflictul din Irlanda de Nord are origini religioase. Republica Irlanda este catolica. In Irlanda de Nord exista de asemenea o comunitate catolica destul de insemnata care doreste alipirea cu republica vecina. De asemenea tot in Irlanda de Nord se afla o importanta comunitate protestanta compusa din descendenti englezi si scotieni care au emigrat sau , pur si simplu, s-au mutat in regiune. Acestia se tem de consecintele unei dominatii catolice. Se tem ca vor deveni o minoritate si vor suferi efectele discriminarii. Irlanda de Nord a devenit autonoma incepand cu data de 1 decembrie 1999 cand guvernul britanic a permis aplicarea unei noi legislatii prin care se imparte egal puterea intre cele doua comunitati.
        
Masacrul de la Srebrenica din Bosnia Herzegovina, 1995Bosnia-Herzeogovina este un alt exemplu. Bosniacii croati, cei sarbi sau cei musulmani apartin de fapt aceluiasi grup etnic al ramurii slave sudice. Pe de alta parte limba vorbita de sarbi si croati este aceeasi, cu mici diferente de accent. Razboiul din anii ΄90 a avut drept cauza teritoriul. Care dintre cele trei comunitati stapanesc cat mai mult din Bosnia!? Tensiunile asupra teritoriului au capatat iz religios. Conflictul a cuprins comunitatea croatilor catolici, comunitatea bosniacilor musulmani si pe cea a sarbilor ortodocsi. Fiecare dintre acestea s-au dedat la practici de purificare etnica si au incendiat relicve si locuri sacre ale celorlalte doua comunitati. Croatii catolici si-au marcat propriul teritoriu in Bosnia vestica, sarbii ortodocsi au acaparat regiunea adiacenta Serbiei, iar musulmanii bosniaci s-au trezit cu o suprafata redusa in centrul provinciei. Cu toate ca Bosnia se considera azi o natiune, aceasta are acest statut doar in mod formal. Azi cele trei comunitati traiesc separat si intentioneaza sa mentina aceasta stare de lucruri. Multi observatori internationali sunt de parere ca in absenta suportului NATO, Bosnia are sanse sa devina din nou scena unui razboi civil.
        
nationalism4Un alt exemplu este Kosovo. De douazeci de ani doua grupuri etnice s-au confruntat violent in aceasta regiune. Kosovo este considerat de sarbi leaganul natiunii sarbe si este dorit de musulmanii bastinasi ca parte a unui mare stat albanez. Sarbii ortodocsi sustin ca in aceasta regiune in urma cu 700 de ani au salvat civilizatia crestina europeana de invazia turcilor musulmani. In realitate, sarbii, in batalia din 1389, au fost invinsi. Kosovarii musulmani sustin ca acea poveste este irelevanta pentru prezent. Astfel, comunitatea musulmana a reusit sa convinga statele NATO de persecutiile savarsite de liderul sarb Slobodan Milosevic, care a incalcat principiile de drept international prin initierea unui proces de purificare etnica in regiune. Practic acesta a inceput o curatare sistematica a provinciei de kosovari musulmani. NATO a demarat o larga campanie bombardand centrele militare coordonate de liderul sarb. Dupa intelegerea dintre Milosevic si statele NATO, musulmanii kosovari intorsi in regiune au demarat la randul lor purificarea etnica impotriva sarbilor ramasi in Kosovo. Sarbii ramasi s-au refugiat in Serbia cautand protectie. Actualmente se crede ca independenta provinciei va tine separate cele doua grupuri.

In cealalta parte a planetei exista o problema similara. In Indonezia exista un amestec de grupuri etnice. Islamisul este religie oficiala. Insula Timorului, parte a lantului indonezian este o fosta colonie portugheza,  majoritatea comunitatii adoptand catolicismul.  Intre comunitatea catolica si statul indonezian exista un conflict care dureaza de jumatate de secol. Comunitatea catolica doreste independenta pentru Timorul de Est.  In 1999, la referendumul monitorizat de ONU, aproape 80% din votanti au optat pentru independenta. Imediat dupa aceea, militia musulmana indoneziana a descins in regiune pentru a determina comunitatea catolica sa-si schimbe alegerea. A urmat o interventie militara a O.N.U si apoi proclamarea independentei Timorului de Est.

nationalism5Conflictul israelito-palestinian ne este foarte cunoscut. Durand de aproape un secol, se sprijina tot pe baze religioase. Palestinieni sunt descendentii filistinilor pe care evreii, poporul cu un singur Dumnezeu, i-au izgonit din Palestina la inceputul istoriei lor. Israelitii au prosperat, dar nu au reusit sa combata puterea armatelor romane. Au incercat sa-si reafirme autonomia religioasa si politica, dar au fost din nou infranti. Imparatul roman Titus s-a saturat de revoltele israelitilor si a ordonat ca Ierusalimul sa fie nimicit si comunitatea israelita sa fie epurata din regiune. Israelitii au migrat in sudul si nordul Europei, estul Asiei, Caucaz, Spania, etc. Cei care au ramas in Palestina au devenit cunoscuti drept palestinieni. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, sub influenta ideologiei nationaliste europene evreii, din Germania si Europa de Est au inceput sa se reintoarca pe pamanturile natale. In perioada Primului Razboi Mondial autoritatile britanice au sustinut reintoarcerea evreilor in tinuturile natale afirmand ca acesta este un drept. Treptat, evreii au migrat in numar din ce in ce mai mare si au inceput sa cumpere pamanturile palestinienilor. Curand, palestinienii au devenit alarmati nationalism6de numarul mare de evrei care au migrat in tara lor. Eforturile Marii Britanii, care a mostenit Palestina dupa caderea Imperiului Otoman de a aduce cele doua parti la o intelegere, au esuat. Al Doilea Razboi Mondial a crescut si mai mult tensiunea. Evreii credeau ca au un drept divin asupra acelor teritorii si la formarea unui stat israelit mai ales dupa ororile holocaustului. Astfel relatia dintre cele doua comunitati care pretind drepturi asupra teritoriului s-a sprijinit pe violenta, revolta, asasinate si razboi. Palestinienii trimit luptatori kamikaze in regiunea controlata de israeliti, luptand pentru dreptul la independenta a 2/3 din fostul stat palestinian. Israelitii se tem ca palestinienii vor sa-i alunge de pe teritoriul stramosesc. In acest mod violentele continua fara a se intrevede posibilitatea unei paci apropiate.   

nationalism7Exemplele istorice sunt multiple si sangeroase. Aproape fiecare centru de putere a incercat sa transforme populatiile multietnice intr-o singura natiune, folosindu-se de forta. Trebuie doar sa privim in trecutul Frantei, Marii Britanii, Germaniei si chiar al SUA. Indo-americanii au fost combatuti prin forta pana si-au gasit supravietuirea in rezervatii. SUA se mandreste azi pentru diversitate culturala, dar istoria sa abunda in masuri de purificare etnica aplicate  inca de la primele grupuri care au descoperit continentul.

„Patrie, patriotism, drapel, natiune, sacrificiu, popor, neam, etc ” sunt doar cateva cuvinte din bogatul repertoriu nationalist. De cate ori nu v-ati infuriat cand ati aflat ca insula Serpilor va ajunge la Ucraina? In conflictele aparute, comunitatile sunt instigate una impotriva celeilalte cu rezultate sangeroase si tensiuni interminabile. Intr-astfel de conflicte dimensiunea umana este totalmente ignorata in favoarea valorilor impuse de elite. Nationalismul este perceput ca mantuitor pentru salvarea valorilor comunitatii si crima savarsita impotriva adversarului nu mai este privita cu oroare, ci cu mandrie. In fapt liderii si elitele sunt aproape singurii beneficiari ai avantajelor puterii impuse si sustinute prin intermediul acestei ideologii.  
 


I World politics in the XXI century; Raynond Duncan, Barbara Jancar-Webster, Bob Switky, Ed. Longman, New York, 2003

II  Idee preluata din Benedict Anderson – Comunitati imaginate

III  In conformitate cu idee ca statul detine monopolul coercitiei, de inspiratie –  Max Weber  

Despre N. Paganescu

Vezi și

Eforturile comunității rome în raport cu conflictul din Ucraina

Comunitatea romă se află într-o situație vulnerabilă în contextul invaziei militare a Rusiei în Ucraina. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *