Home / Politica si... / Conflict / Marea Britanie, șocată de uciderea lui David Haines, promite angajarea în lupta împotriva ISIS

Marea Britanie, șocată de uciderea lui David Haines, promite angajarea în lupta împotriva ISIS

Uciderea unui voluntarului britanic David Haines ”nu va determina Marea Britanie sa își nege responsabilitatea” de a lucra împreunã cu aliații sãi pentru a învinge gruparea ISIS, a declarat prim-ministrul britanic David Cameron la sfârșitul săptămânii trecute, scrie CNN.

Această declarație vine la o zi dupã ce grupul terorist islamic a postat un film ce înfãțiseazã decapitarea lui Haines. În cadrul conferinței de presă, Cameron a promis să colaboreze cu Statele Unite pentru a ”contribui la acțiunea militarã”.

”Suntem nevoiți sã luptăm împotriva acestei amenințări”, a declarat oficialul de la Londra. ”Pas cu pas trebuie sã le distrugem structurile și sã-i intimidãm pentru a-i determina sa renunțe”, a mai declarat premierul britanic.

”ISIS reprezintã o amenințare uriașă pentru întreg Orientul Mijlociu”, a continuat Cameron. ”Împreunã cu aliații regionali și internaționali, Uniunea Europeanã va depune toate eforturile necesare pentru a pune capăt acestei campanii teroriste atroce”.

David Camron a adus în discuție cele cinci puncte principale ale strategiei de combatere a terorismului – colaborarea cu guvernul irakian și cu guvernele regionale kurde pentru protejarea minorităților de către atacurile ISIS, dar și cu ONU; contribuirea la acțiunile militare ale SUA; asigurarea ajutorului umanitar pentru victimele conflictului și o politică anti-teroristă constantă din partea Marii Britanii.

David Haines, în vârstă de 44 de ani, a plecat în Siria pentru a ajuta la organizarea transportului de ajutor umanitar pentru o tabără de refugiați din Atmeh, o regiune apropiată de granița cu Turcia. El a fost răpit în luna martie a anului trecut, dintr-o zonă din apropierea taberei. Înainte de a deveni voluntar , Haines a lucrat pentru Royal Mail. El a fost inginer de aeronave pentru Royal Air Force înainte de a pleca să lucreze cu ScotRail, o companie feroviară scoțiană, a spus cã fratele sãu.

Între timp, secretarul de stat al SUA, John Kerry, și-a petrecut ultima săptămână în Orientul Mijlociu încercând să dobândească ajutor în campania Washingtonului de a învinge gruparea ISIS. Kerry își va continua misiunea diplomatică în Franța, unde va avea loc o conferință internațională cu tema combaterii crizei din Irak.

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *