Home / Politica si... / Alegeri / Jean-Claude Juncker primește votul pentru șefia Comisiei Europene și anunță noile priorități ale Executivului UE

Jean-Claude Juncker primește votul pentru șefia Comisiei Europene și anunță noile priorități ale Executivului UE

Jean-Claude-JunckerFostul prim-ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a fost ales noul președinte al Comisiei Europene, cu o majoritate de 422 de voturi dintr-un total de 729 acordate în Parlamentul European, urmând să ocupe astfel cea mai importantă funcție din cadrul Uniunii Europene, din punct de vedere decizional. Candidatul propus de Partidul Popular European (centru-dreapta), acesta este un adevărat veteran în procesul de luare a deciziilor de la Bruxelles, care a jucat un rol decisiv în salvarea țărilor europene aflate în impas economic, informează BBC.

O Comisie Europeană mult mai politizată

Susținător fervent al integrării europene, Jean-Claude Juncker îi va succeda oficial în funcție actualului președinte al Comisiei, José Manuel Barroso, în noiembrie 2014. Discursul său adresat membrilor Parlamentului European în momentul numirii în funcție a fost centrat în jurul ideii de creștere a intervenționismului Comisiei în chestiuni legate de politicile sociale și industriale europene, declarând: „Comisia va fi un organ politic. Îmi doresc să fie un organ și mai politic. Va fi un organ intens politizat.” Prin aceste cuvinte, Juncker a dorit să transmită clar că odată cu intrarea sa în funcție, Comisia Europeană nu va mai fi doar serviciul civil al Europei, ci o instituție politică. 

Prioritățile noului comisar

În discursul privind direcția în care dorește să ghideze Europa pe parcursul viitorului său mandat, Jean-Claude Juncker a menționat și stabilirea unui salariu minim garantat la nivel european și a apărat importanța migrațiilor pentru piața unică europeană. Prin acest anunț, viitorul șef al CE s-a opus politicii naționale britanice care limitează accesul muncitorilor din țările est-europene pe piața muncii, justificând că acest fapt se opune vehement unuia dintre pilonii cheie ai pieței interne, și anume libera circulație a muncitorilor. Cu toate acestea, în programul de 12 pagini privind viitorul său mandat, transmis membrilor Parlamentului European, a menționat că nu va schimba regulile jocului și nu va interveni în politica națională a niciunui stat membru, ci doar dorește să își exprime susținerea vizavi de această problemă: „Consider că ar trebui să vedem libera circulație [a muncitorilor] ca o șansă economică, și nu ca o amenințare. Ar trebui așadar să promovăm mobilitatea forței de muncă, în special în acele sectoare care duc constant lipsă de lucrători sau în care muncitorii nu prestează o activitate corespunzătoare calificărilor lor.” Este așadar de la sine înțeles că Juncker nu îi va acorda Marii Britanii dreptul de a alege un comisar cu un portofoliu specializat pe piața internă, fiind cunoscute repetatele apeluri ale prim-ministrului David Cameron de întărire a restricțiilor pentru migranți pe piața muncii din Regat. Pe de altă parte, premierul britanic este de părere că un comisionar britanic specializat pe probleme de piață internă în echipa lui Juncker i-ar putea permite Marii Britanii să își ducă reformele la nivel european. 

Printre alte subiecte atinse de Jean-Claude Juncker în discursul său se numără: crearea unui buget al zonei euro, separat de bugetul Uniunii, care să ajute statele membre să susțină reforme structurale dificile; necesitatea unui plan de investiții european de 300 de miliarde de euro care să stimuleze creșterea economică și crearea de locuri de muncă; maximizarea gradului de transparență în procesul negocierilor comerciale cu Statele Unite pentru a pune capăt suspiciunilor poporului; concentrarea atenției UE pe problematici cu adevărat importante pentru federație și refuzul „europenizării” oricărei probleme lipsite de însemnătate la nivel înalt; o troikă europeană mai democratică.

Președinția Comisiei Europene este funcția cea mai importantă de la Bruxelles. Comisia este cea responsabilă atât cu propunerea legilor europene și cu supravegherea bugetelor naționale ale statelor membre, cât și cu punerea în aplicare a tratatelor europene și cu negocierea schimburilor internaționale. În lunile ce vor urma, se vor alege și ceilalți 27 de membri noi ai Comisiei Europene – câte un comisar din partea fiecărui stat membru. De asemenea, se vor numi în funcție și un nou Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate (funcție deținută în prezent de Catherine Ashton) și un nou Președinte al Consiliului European (actualmente Herman van Rompuy).

Despre Volina Șerban

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *