Home / Politica si... / Conflict / Israelul reia atacurile asupra Fâșiei Gaza după un armistițiu care a rezistat doar 6 ore

Israelul reia atacurile asupra Fâșiei Gaza după un armistițiu care a rezistat doar 6 ore

140715-israel-truce-cover-4a_b5ad421147ef302d93826ac4cbb47a19

Israelul a reluat, marți dimineață, atacurile asupra Fâșiei Gaza la doar câteva ore după ce acceptase un armistițiu de încetare a focului propus de Egipt, dar care a fost în vigoare doar câteva ore după ce Hamas a refuzat să accepte încetarea focului, relatează Reuters.

Conform planului egiptean, încetarea conflictului de ambele părți ar fi trebuit să înceapă luni, la orele 9 ale dimineții (ora locală), iar ostilitățile să înceteze în decursul a 12 ore. Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, aripa armată a grupării Hamas, au respins armistițiul, declarând că atacurile chiar vor crește în intensitate. Mai mult, aceștia au privit oprirea atacurilor ca pe un semn de predare și nu au avut de gând să accepte nicio propunere fără realizarea anumitor concesii, precum ridicarea restricțiilor extreme impuse de autoritățile israeliene și egiptene la hotarele Fâșiei Gaza. Sami Abu Zuhri, purtătorul de cuvânt al grupării Hamas, a declarat că aceste concesii trebuie făcute deja înaintea încetării efective a oricărui atac din partea palestinienilor.

Conform oficialităților locale, ultima serie de violențe din conflictul israeliano-palestinian, care a izbucnit în urmă cu nouă zile și considerată cea mai acerbă ostilitate din zonă din ultimii doi ani, a făcut până în prezent 192 de victime în rândul palestinienilor, dintre care majoritatea civili. Cel puțin patru israelieni au fost grav răniți, iar în cursul zilei de luni o rachetă trasă de pe teritoriul palestinian a făcut prima victimă în Israel.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, al cărui consiliu de securitate a votat cu 6-2 pentru acceptarea armistițiului propus de Egipt, a avertizat că Israelul va renunța la armistițiu și va răspunde atacurilor lansate de Hamas dacă acestea nu vor înceta, fapt ce s-a și întâmplat la șase ore după încetarea ostilităților din partea israelienilor. Forțele de apărare israeliene au declarat că aproximativ 50 de rachete au fost lansate de Hamas în cele șase ore cât a durat armistițiul. 

Reluarea ostilităților din partea Israelului s-a materializat printr-o serie de atacuri aeriene asupra bazelor militare palestiniene din Fâșia Gaza. Prim-ministrul israelian a declarat: „Am acceptat propunerea din partea Egiptului pentru a crea o ocazie de a demilitariza Fâșia Gaza pe căi diplomatice”, adăugând și că „dacă Hamas nu acceptă propunerea de încetare a atacurilor, după cum se și arată, Israelul are tot dreptul să intensifice operațiunile militare pentru a se ajunge la pacea dorită.”

Kevin Conolly, corespondentul BBC în Orientul Mijlociu, consideră că strategia israeliană de a accepta imediat armistițiul propus de Egipt a fost o tactică înțeleaptă. Tot acesta a adăugat că dacă înțelegerea ar fi funcționat până la capăt, Israelul ar fi fost mulțumit de rezultate, căci s-au distrus o bună parte din rezervele de muniție ale grupării Hamas, pe care cu greu le poate înlocui. 

Despre Volina Șerban

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *