Home / GeopoliticALL / Europa / Germania ,,ar putea să revină la mașini de scris” pentru a contracara spionajul high-tech

Germania ,,ar putea să revină la mașini de scris” pentru a contracara spionajul high-tech

Triumphs 036Politicienii germani se gândesc să se întoarcă la folosirea mașinii de scris pentru documente secrete din cauza scandalului de spionaj provocat de Statele Unite ale Americii. Șeful anchetei parlamentare a Bundestag-ului asupra activității Agenției Naționale de Securitate americană (NSA) din Germania a declarat într-un interviu la emisiunea Morgenmagazin că el și colegii lui se gândeau să renunțe complet la email, conform The Guardian.

Fiind întrebat dacă se gândește la utilizarea mașinii de scris, politicianul creștin-democrat Patrick Sensburg a afirmat că s-a gândit la acest aspect. În timpul unei dezbateri continue asupra pretinselor operațiuni de spionaj ale SUA în Germania, au existat speculații că CIA ar fi avut ca țintă comitetul de anchetă NSA al Parlamentului. ,,Spre deosebire de alte comitete de anchetă, noi investigăm o situație aflată în desfășurare.  Activitățile de spionaj încă se desfășoară,” a spus Sensburg.

Potrivit The Guardian, se pare că și guvernul Rusiei a luat măsuri similare anul trecut, după dezvăluirile fostului angajat al agenției, refugiat acum în această țară, Edward Snowden. Serviciul federal de gardă, un organ puternic însărcinat cu protejarea oficialilor de rang înalt ai Rusiei, a comandat 20 de mașini de scris Triumph Adler, care creează un ,,scris” unic care permite oricărei surse ce crează documente cu ajutorul acesteia să fie depistată.

Conform mass-mediei din Germania, descoperirile despre supravegherea digitală au declanșat o gândire fundamentală asupra modului în care guvernul conduce comunicările. ,,În plus, oamenii încearcă să stea cât mai departe de tehnologie de fiecare dată când au ocazia,” a scris ,,Die Welt”. ”Cei care sunt îngrijorați că ar putea fi interceptați vorbesc mai puțin la telefon și preferă să se întâlnească în persoană. Se întâlnesc mai des la cafea și iau prânzul de mai multe ori. Chiar și plimbările în parc au devenit o obișnuință în ultima vreme”, a mai notat publicația germană.

Tehnicile de evitare a supravegherii au devenit o preocupare serioasă pentru autorități. Până și comisia de anchetă din Bundestag însărcinată cu investigarea activităților NSA a găsit o metodă prin care membrii săi să se protejeze: înaintea fiecărei întâlniri, membrii își lasă telefoanele mobile într-o cutie de metal dintr-o cameră adiacenta, în care toate celelalte aspecte ale conversației sunt acoperite de muzica lui Edvard Grieg dată la maximum în difuzoare.

 

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *