Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Impactul revenirii lui Kim Jong Un asupra nord-coreenilor de rând

Impactul revenirii lui Kim Jong Un asupra nord-coreenilor de rând

Reaparația liderului de la Phenian după o absență de 40 de zile a stârnit reacții atât pe plan internațional cât și în rândul populației nord-coreene. Pe durata absenței lui Kim Jong Un au circulat tot felul de zvonuri și ipoteze cu privire la starea de sănătate a acestuia și la soarta Republicii Populare Democrate Coreea. După 40 de zile, timp în care se pare că a fost tratat de un medic francez, acesta a revenit pe scena publică cu ocazia inaugurării unui complex rezidențial dedicat cercetării științifice, sprijinindu-se însă într-un baston.

Ziarul oficial al partidului „Rodong Sinmun”, a relatat legat de revenirea lui Kim: „Ne este dor de veneratul nostru Mareșal, care se sacrifică pe sine pentru țară și popor. Mii și zeci de mii de oameni au așteptat cu disperare ziua în care acesta ca reveni. O secundă a fost precum o zi, iar o zi precum o lună, în timpul în care Mareșalul nu a fost alături de noi. Fără a-l vedea pe respectatul nostru Mareșal nu am putut dormi, simpla sa prezență reprezentând o sursă de energie pentru noi.”. Publicația a mai dezvăluit că dictatorul a făcut turul noii clădiri în ciuda discomfortului fizic vizibil. Ceea ce a atras atenția tuturor a fost însă bastonul de care s-a folosit Kim pentru a-și sprijini greutatea corpului.

Nord-coreenii au fost uimiți să își vadă liderul într-o asemenea stare, nemaiexistând un asemenea precedent: Kim Il Song și Kim Jong Il nu au apărut niciodată în public arătând semne de slăbiciune fizică. Au existat trei tipuri de reacții cu privire la starea de sănătate a lui Kim Jong Un: oficial, în spațiile publice precum piețele, oamenii cred că liderul ar trebui să facă mai puține vizite și tururi la inaugurările diverselor clădirii, reacțiile unor membri de partid care cred că toate acestea sunt o strategie a lui Kim Jong Un de a semăna mai mult cu bunicul său Kim Il Song (potrivit unor zvonuri acesta ar fi apelat chiar și la chirurgia plastică pentru a avea un chip asemănător cu cel al bunicului) care este în continuare foarte iubit de popor, dar în realitate cei mai mulți cred că starea lui se datorează obezității .

Conform unor surse neoficiale o bătrână impresionată de revederea liderului a declarat: „Cred că liderul nostru trebuie să aibă peste 100 de kilograme. Asemenea condiție fizică este foarte rară în țara noastră, iar asta dovedește cât de special este liderul nostru și ce prezență deosebită are acesta”. În privat însă, majoritatea nord-coreenilor se întreabă de fapt ce anume mănâncă iubitul conducător de reușește să își mențină un asemenea corp.

Apariția dictatorului într-o astfel de ipostază este și o strategie de imagine arătând partea fragilă și sensibilă a acestuia. Unul dintre membrii partidului a declarat: ”Liderul nostru este o ființă umană și este normal să se mai îmbolnăvească din când în când. Dacă el a insistat să participe la turul noului sediu științific a făcut-o doar pentru că își iubeste oamenii și vrea să fie cât mai aproape de ei.”

Surse:

www.dailynk.com
www.koreaherald.com
koreajoongangdaily.joins.com

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *