Home / Politica si... / Criza / ”Familiile Califatului Islamic” – sute de tinere occidentale recrutare de ISIS pentru a deveni soțiile insurgenților

”Familiile Califatului Islamic” – sute de tinere occidentale recrutare de ISIS pentru a deveni soțiile insurgenților

isisStatele Unite și Europa se confruntă cu un număr tot mai mare de tinere femei care hotărăsc să-și părăsească familiile și să plece în Siria spre a se alătura cauzei ISIS. Fete de 14 sau 15 ani fug de acasă pentru a se căsători cu luptătorii Statului Islamic și a da naștere viitoarei generații de jihadiști. Viața imaginată în califatul islamic este însă diferită de cea reală, iar fetele devin prizonierele teroriștilor și sunt supuse violențelor sexuale.

Tinerii musulmani occidentali care încearcă să se alăture grupurilor radicale islamiste din Siria și Irak includ acum și numeroase fete care vor să ia parte la luptă sau să devină soții de luptători. Aproximativ 10% dintre cei care încearcă să se alăture SI sunt fete și femei din Statele Unite, Europa și Australia. Franța are cel mai mare număr de femei recrutate, aproape 25%, adică 63 de femei și încă 60 sunt suspecte că ar dori să plece.

În ultima săptămână au fost raportate mai multe cazuri de tinere care încercau să fugă în Siria. Miercuri, poliția britanică a arestat o femeie de 25 de ani cu suspiciunea că pregătește „acte de terorism.” Trei fete adolescente din Denver, două surori de origine somaleză și o prietenă cu origini sudaneze au fost reținute în timp ce încercau să plece în Siria. Recrutarea fetelor se face cu ajutorul unor grupuri specializate în fiecare țară sau prin rețelele de socializare. Statul Islamic a făcut mari eforturi în ultimele luni pentru a înrola tinere musulmane, inclusiv prin crearea unor ziare sau forumuri online care oferă sfaturi și chiar suport logistic pentru călătorie.

Toate aceste rețele prezintă viața în califat ca un paradis islamic, însă realitatea este cu mult diferită de cea imaginată. Tinerele sunt atrase de ideea de a îi sprijini pe „frații lor luptători” și de a avea „copii jihadiști pentru a continua răspândirea islamului”, a declarat Louis Caprioli, fostul șef al Autorității de Supraveghere a Teritoriului din Franța. „Este un mix de îndoctrinare și seducție.”

Propaganda islamică de recrutare se face prin răspândirea unor imagini cu tinere femei fericite, gătind, având grijă de copii sau discutând la o cafea. Alte imagini le înfățișează cu arma în mână, purtând centură de suicid sau chiar decapitând oameni. „Combinația de violență și viață domestică este foarte importantă”, a declarat Katherine Brown, doctor în studii defensive din Londra. „Femeile s-au simțit de multe ori alienate de modul de viață occidental.”
Specialiștii au spus că femeile cu cel mai mare risc de radicalizare sunt cele tinere, din clasa de mijloc și cu educație deoarece ele sunt mult mai susceptibile de a se simți deprimate și izolate social.

Viața oferită fetelor în califat este însă de multe ori diferită de cea pe care și-o doreau. Statul Islamic este condus de bărbați, strict patriarhal. Există cazuri de violuri, căsătorii forțate sau de femei vândute ca sclave. Într-un articol din Foreign Policy se menționează că „bărbații jihadiști comit acte de violență sexuală la scară largă.” Iar cele ce doresc să se întoarcă s-au văzut în imposibilitatea de a părăsi Siria, fiind ținute prizoniere în califatul islamic.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *