Home / GeopoliticALL / Africa / Noi atacuri asupra unor sate din Nigeria pun în pericol armistițiul dintre guvern și Boko Haram

Noi atacuri asupra unor sate din Nigeria pun în pericol armistițiul dintre guvern și Boko Haram

 

Boko-Hram1Organizația islamistă Boko Haram este suspectată de uciderea a zeci de persoane după o serie de atacuri asupra a cinci sate din Nigeria, la puțin timp după ce guvernul a anunțat un armistițiu în urma căruia cele 200 de fete răpite în urmă cu câteva luni de militanți ar fi trebuit eliberate, precizează Reuters. Pe de altă parte, oficialii nigerieni pun la îndoială comiterea atacurilor de către membrii Boko Haram, afirmând că sunt siguri că eliberarea fetelor ținute ostatice este realizabilă în cursul acestei săptămâni.

Boko Haram (în traducere ,,educația occidentală este păcătoasă’’) a ucis până acum mii de oameni în încercarea de face Nigeria un stat islamic. Mareșalul Alex Badeh, șeful forțelor armate ale Nigeriei, a anunțat vineri stabilirea armistițiului. Potrivit surselor de securitate, primul atac asupra satului Abadam a avut loc în aceeași noapte. O persoană a fost ucisă și mai multe case au fost jefuite. Ziua următoare au urmat alte trei atacuri în statul Adamawa, soldate cu moartea a zeci de victime.

Întrebat în legătură cu violențele, purtătorul de cuvânt al guvernului, Mike Omeri, a precizat că nu toate atacurile au fost puse la cale de către membrii Boko Haram. Nu se știe cu cine poartă guvernul negocierile întrucât se crede că Boko Haram este împărțită în mai multe facțiuni care cooperează vag între ele. ,,Discuțiile vor continua săptămâna viitoare în Ciad, iar pe baza acelor discuții vom avea mai multe detalii’’, a mai adăugat Omeri.

Cetățenii au primit cu scepticism ultimele vești cu privire la armistițiul de vineri și asta după un lung șir de astfel acorduri eșuate ale guvernului nigerian, dar și din cauza unor afirmații false potrivit cărora mai multe fete fuseseră eliberate. ,,Negociem cu prudență. Boko Haram a devenit o entitate atât de amorfă încât orice facțiune care ar apărea ar putea pune capăt înțelegerilor. Însă credem că vorbim cu oamenii potriviți’’, au declarat în continuare oficialitățile. Manifestările au continuat și pe internet unde s-a pornit o campanie globală pe Twitter pentru a cere salvarea fetelor și pentru a pune presiune pe actuala administrație pentru a proteja mai bine civilii din nord-estul țării acolo unde este concentrată insurgența Boko Haram.

                                                                                                                                    

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *