Home / GeopoliticALL / Africa / Oxfam avertizează că nu se fac suficiente eforturi în lupta împotriva epidemiei Ebola

Oxfam avertizează că nu se fac suficiente eforturi în lupta împotriva epidemiei Ebola

Ebola ar putea deveni ,,dazastrul umanitar al generației 140822175626-01-ebola-liberia-0822-horizontal-gallerynoastre’’dacă statele nu măresc eforturile de prevenire al răspândii bolii prin asigurarea de trupe, fonduri și personal medical, a avertizat Oxfam. Până acum, ebola a ucis 4.500 de oameni, iar în țările cele mai afectate (Guineea, Liberia și Sierra Leone) o fost observată o lipsă uriașă de personal militar care să asigure sprijinul logistic, scrie The Guardian.

Avertismentul survine după ce Regatul Unit și SUA  au subliniat nevoia critică de sprijin financiar și medical din partea comunității internaționale. Cu toate că Regatul Unit administrează eforturile de prevenire, tări din Europa precum Italia și Spania nu reușit să contribuie cu sprijin militar. Această nevoie de resurse suplimentare a reieșit în urma unor documente care indicau gestionarea ineficientă a primelor cazuri de Ebola de către Organizația Mondială a Sănătății în ciuda avertizărilor celor de la Médecins Sans Frontières (n.tr Medici fără Frontieră). Directorul executiv al MSF, Vickie Hawkins, și-a exprimat nemulțumirea cu privire la  reacția târzie și inadecvată în prevenirea Ebola. Organizația Mondială a Sănătății s-a angajat să pornească o analiză a situației după ce criza va fi sub control.

După ce Regatul Unit a alocat 125 de milioane de lire, David Cameron a cerut președintelui Consiliului European organizarea unei întâlniri la nivel înalt pentru donarea unui surplus de 1 miliard de euro și pentru trimiterea în decurs de o lună a altor 2000 de medici și lucrători în regiunea afectată.

,,Asigurarea tratamentului este vital, dar la fel de important este și prevenirea răspândirii infecției. De aceea avem nevoie urgent de fonduri și de o intervenție masivă de personal.’’, a anunțat șeful executiv al Oxfam, Mark Goldring. ,,UE poate ajuta să pună lumea inapoi pe picioare în lupta cu Ebola prin sporirea trupelor militare și al personalului medical, prin finanțarea de fonduri esențiale și urgentarea acestui proces astfel ca promisiunile să fie îndeplinite pentru a proteja și vindeca oamenii.’’, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt de la Oxfam.

Cu toate că SUA și Regatul Unit au angajat 4.000 și respectiv 750 de trupe pentru a împiedica Ebola, Oxfam a avertizat că doar o parte  sunt prezente în timp ce restul trupelor din partea SUA nu vor ajunge mai devreme de 1 noiembrie. Pe de altă parte, Italia, Australia și Spania nu au trimis niciun sprijin în măsura în care Spania deține o unitate militară cu expertiză medicală. Germania și Franța au contribuit și ele cu trupe, alimente și asistență medicală. Potrivit Organzației Mondiale a Sănătății, rata de mortalitate cauzată de epidemie este de 70% și a avertizat ca până în decembrie s-ar putea ajunge până la 10.000 de cazuri noi pe săptămână.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *