Home / Politica si... / Conflict / Remarcile injurioase ale Victoriei Nuland alimentează furia cancelarului Merkel la adresa SUA

Remarcile injurioase ale Victoriei Nuland alimentează furia cancelarului Merkel la adresa SUA

greece-nuland

Un important diplomat american a încercat să minimalizeze efectele produse de publicarea conversaţiei interceptate în care Secretarul de Stat adjunct pentru Apărare al SUA, Victoria Nuland, a făcut o remarcă injurioasă la adresa Uniunii Europene, în contextul în care cancelarul german Angela Merkel a condamnat-o extrem de dur, precizează Reuters. În cadrul discuţiei cu ambasadorul SUA la Kiev, Nuland este auzită cum folosește o înjurătură pentru a-i comunica ambasadorului că ar fi mai bine dacă noul guvern ucrainean ar fi sprijinit de Națiunile Unite decât de Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Angela Merkel, care este deja furioasă pe Washington de ceva vreme din cauza scurgerii de informaţii furnizată de fostul angajat al NSA, Edward Snowden, potrivit cărora telefonului mobil al acesteia ar fi monitorizat de americani, a catalogat remarcile Victoriei Nuland ca fiind ,,inacceptabile”, potrivit declarației purtătoarei de cuvânt al cancelarului german.

Nuland a descris, la întâlnirea acesteia cu Viktor Ianukovich la Kiev, monitorizarea și scurgerile de informații ca pe o metodă ,,impresionabilă de propagandă”, dar a anunțat că aceasta nu îi va strica relațiile cu opoziția Ucrainei. În apelul interceptat al lui Nuland, care a fost înregistrat acum 12 zile când liderii opoziției Ucrainei se gândiseră să accepte oferta pe care făcută de preşedintele Ianukovici de a se alătura guvernului acestuia, ea sugerase ca unul din cei trei lideri să accepte postul, iar ceilalți doi să rămână în afara guvernului. Până la urmă, toți trei au refuzat propunerea.

Furorile diplomatice privind Uniunea Europeană atrag atenția asupra prăpastiei dintre Washington și Bruxelles, care sunt de acord cu scopul apropierii Ucrainei de partea lor, dar nu reușesc să se înțeleagă asupra modului în care vor face asta. De asemenea, relațiile dintre Washington și Moscova au fost mai reci decât de obicei din cauza disputelor asupra Siriei, drepturilor omului și altor probleme.

Chiar dacă majoritatea ucrainienilor spun că visează la integrarea cu Occidentul, moștenirea economică sovietică îi aduce Moscovei o influență extraordinară: industria grea a Ucrainei depinde de importurile de energie, pe lângă gazul natural din Rusia. 

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *