Home / Politica si... / Conflict / Pakistanul începe negocierile de pace cu talibanii

Pakistanul începe negocierile de pace cu talibanii

Taliban-peace-talk_2811303bPrima întâlnire oficială între guvernul Pakistanului și a grupului taliban a avut loc în Islamabad. Discuțiile au avut ca scop schițarea unui plan pentru negocierile care vor pune capăt unei insurgențe lungi de mai bine de un deceniu, potrivit BBC.

Prima sesiune a ținut 3 ore la Casa Khyber Pakhtunkhwa din Islamabad. Ulterior, șeful grupului taliban, Maulana Sami ul-Haq, a citit o declarație comună. Acesta a enumerat 5 condiții stabilite în beneficiul guvernului: toate discuțiile să fie purtate în cadrul constituției, scopul discuțiilor să fie asupra violențelor(nu a întregii țări), toate ostilitățile să fie oprite în timpul discuțiilor, talibanii să clarifice rolul comitetului separat compus din 9 membri pe care l-au creat și discuțiile să nu fie prelungite. Ambele comitete au căzut de acord ca nicio parte să nu inițieze un act care ar putea afecta procesul de pace.

Șeful negocierilor din partea guvernului, Irfan Siddiqui, a declarat: ,,Astăzi am început procesul de pace, iar ambele părți au acceptat să îl ducă până la capăt.” Reporterul BBC din Pakistan, Shahzeb Jillani, a spus că în timp ce unii au speranțe în privința acestui proces, alții sunt sceptici și văd asta ca pe o slăbiciune a guvernului.

Premierul Sharif  a declarat recent că dorește să oprească insurgența prin căi pașnice, dar a atras atenția că o acțiune militară puternică va fi folosită dacă discuțiile vor eșua. 

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *