Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / SUA, îngrijorată de comportamentul Beijingului privind pretenţiile din Marea Chinei de Sud

SUA, îngrijorată de comportamentul Beijingului privind pretenţiile din Marea Chinei de Sud

JapanChinaDisputedIslands-621x298

Secretarul de stat adjunct al Afacerilor din Asia de Est şi Pacific al SUA, Danny Russel, a sublinat că pretenţiile teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud “au creat nesiguranţă, insecuritate şi instabilitate printre vecini”, subliniind că este de dorit ca aceste dispute să se rezolve pe cale diplomatică, relatează Reuters.

China a publicat recent o serie de documente istorice, cunoscute ca “nine-dash line”, în care a evidenţiat pretenţiile apelor maritime din Marea Chinei de Sud. ,,Nine-dash line” ocupă 90% din cei 3,5 milioane de kilometri pătrați din teritoriul mării de pe harta chineză.

Russel a anunțat că Beijing-ul trebuie să își ,,clarifice sau să adapteze pretenţiile teritoriale astfel încât acestea să fie în concordanță cu legea internațională.” Acesta a adăugat că secretarul de stat american, John Kerry, o să viziteze regiunea în curând.

De asemenea, Russel și-a exprimat îngrijorarea privind ,,disputa serioasă” dintre China și Japonia asupra unei mici mulțimi de insule neocupate din Marea Asiei de Est. Tokyo și Washington au anunțat că nu sunt de acord cu declarația Chinei de anul trecut în care spunea că are dreptul să ocupe acele insule.

Statele Unite sprijină decizia Japoniei de a apela la diplomație și gestionarea fondurilor pentru ,,a evita o eroare de calcul sau un incident periculos.”

 

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *