Home / GeopoliticALL / Europa / Prima proteză a unui braţ bionic cu simţ tactil, testată cu succes

Prima proteză a unui braţ bionic cu simţ tactil, testată cu succes

080707_bionic_arm_600x (1)

Dennis Sorensen din Danemarca este primul om care a putut să recapete simțul tactil printr-un braț bionic conectat la nervi, cu ajutorul unor electrozi. Bărbatul, care și-a pierdut mâna stângă într-un accident, declară că a putut simți forma și textura obiectelor pe care le-a apucat cu brațul respectiv, precizează The Guardian.

Brațul funcționează pe baza unor semnale electronice primite de la tendoanele artificiale care apoi sunt transmise purtătorului printr-o serie de electrozi conectați la nervii din braț. O astfel de inovație poate schimba viitorul pentru purtătorii de proteze. Cercetătorii au declarat că speră să poată dezvolta un model mai puțin voluminos și poate acoperit de piele artificială pentru a arăta mai natural, însă consideră că o să mai dureze ceva ani până când această tehnologie va fi valabilă pe piață.

Ca urmare a unor reguli de siguranță, brațul a trebuit scos după numai o lună, însă oamenii de știință spun că acesta ar fi putut funcționa ani la rândul. Aceștia au anunțat de asemenea că vor conduce mai multe teste pe baza acestei tehnologii alături de mai mulți pacienți dispuși să testeze această nouă invenție.

Cu toate astea, există și dezavantaje la această proteză. Ea necesită o îngrijire foarte atentă și riguroasă, altfel există riscul dezvoltării unei infecții mai ales în zonele în care sunt implantați electrozii.

Alastair Ritchie, lector în domeniul bioingineriei și biomaterialelor la facultatea Nottingam laudă eforturile cercetătorilor și speră ca pe viitor să vadă în continuare progresul acestei tehnologii. De asemenea, David Gow, directorul secției de inginerie de reabilitare de la compania NHS Lothian și exprimat mulțumirea și consideră acest proiect un mare succes.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *