Home / Politica si... / Afaceri / UE și Cuba fac un pas important spre normalizarea relațiilor bilaterale

UE și Cuba fac un pas important spre normalizarea relațiilor bilaterale

eu-flagUniunea Europeană vrea o îmbunătățire a relațiilor cu Cuba. Bruxelles-ul și Havana sunt pe punctul de a începe o serie de discuții pe marginea unui acord de colaborare privind schimburile comerciale, investițiile și problemele drepturilor omului, informează Reuters.

Inițiativa, ce reprezintă cea mai importantă deschidere a blocului comunitar spre insula comunistă din America Centrală, se va concretiza printr-un pact de cooperare care ar putea fi pus la punct până la finalul lui 2015. ”Cuba vrea capital și UE dorește influență”, astfel a caracterizat situația o persoană implicată în discuții, potrivit Reuters.

Deși impactul inițial al unui acord de cooperare va fi limitat, analiștii sunt de părere că actualizarea relațiilor dintre Bruxelles și Havana este un pas important, de vreme ce legăturile dintre aceastea au fost destul de încordate în ultimii ani. În 2003, UE a impus o serie de sancțiuni Cubei, ca răspuns la arestarea a 75 de disidenți și chiar dacă unele restricții au fost ridicate în 2008, dialogul dintre cele două părți nu s-a îmbunătățit din cauza împotrivirii Poloniei și Cehiei.

Un astfel de pact de cooperare nu poate duce la o dezvoltare prea mare a comerțului deoarece Cuba exportă puține produse în Europa. Cu excepția trabucurilor și a romului, exporturile Cubei nu sunt de mare interes pentru UE, dar Bruxelles-ul consideră că dezvoltarea legăturilor comerciale este cel mai bun mod de a exercita o presiune care să ducă la o schimbare în insulă. Uniunea Europeană este cel mai mare investitor străin în Cuba și al doilea partener comercial al acesteia, după Venezuela. În plus, peste 30% din turiștii care ajung anual pe insulă vin din UE.

Ca un semnal al deschiderii UE, ministrul de Externe olandez a făcut deja anul acesta o vizită la Havana, prima de acest fel de la Revoluția cubaneză din 1959. Și Spania, fostă putere colonială în America Latină și în Caraibe a propus o nouă abordare a relațiilor dintre Bruxelles și Havana, după ce Fidel Castro i-a predat puterea în 2008 fratelui său mai mic, Raul. De asemenea, 18 guverne ale staleor membre UE au încheiat deja acordrui bilaterale cu insula central-americană, în ciuda faptului că în 1996 mai multe state din blocul comunitar au adoptat o ”poziție comună” prin care legăturile dintre Uniune și Cuba depind de progresele întregistrate de aceasta din urmă în ceea ce privește democrația și drepturile omului.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *