Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / China pregătește relaxarea politicii familiilor cu un singur copil din cauza îmbătrânirii populației

China pregătește relaxarea politicii familiilor cu un singur copil din cauza îmbătrânirii populației

Autoritățile de la Beijing vor se schimbe în viitorul apropiat politica unui singur copil și să ofere familiior dreptul de a avea doi copii, din cauza îmbătrânirii populației și a scăderii forței de muncă, scrie The Guardian.

Noua politică socială ”doi copii” ar putea fi pusă în practică până la finele anului 2015, însă comisia națională pentru sănătate si planificare familială de la Beijing afirmă că nu a fost stabilit niciun plan fix în această direcție.

Politica demografică a unui singur copil a fost implementată in anii ’80 de către liderii comuniști ai Chinei, temându-se de ritmul amețitor în care creștea populația. Această măsură a avut totuși consecințe neplăcute asupra societății, incluzând avorturi, sterilizare forțată și pruncucidere. De asemenea, milioane de bărbați sunt in imposibilitatea de a-și găsi o parteneră din cauza creșterii considerabile a numărului de bărbați față de cel al femeilor. Un caz particular de abuz al oficialilor chinezi a avut loc în anul 2012 când o femeie în vârstă de 23 de ani a fost obligată de către autorități să facă avort în a șaptea lună de sarcină.

Ulterior, situația din China s-a mai relaxat, permițând familiilor care fac parte din minorități etnice, celor care provin din medii rurale și al căror prim născut este de sex feminin și familiilor în care unul dintre parteneri este singur la părinți să aibă mai mult de un copil.

În lipsa unei schimbări, populația Chinei va cuprinde peste 440 milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani până in anul 2015 conform estimărilor ONU, precizează The Guardian, în timp ce populația care reprezintă forța de muncă va continua să scadă.

“Problema de bază nu este despre unul sau doi copii. Este reprezentată de libertatea de reproducere și drepturile de bază ale omului. În trecut, guvernul a eșuat în a înțelege esența problemei” spune Liang Zhongtang, demograf la Academia de Științe Sociale din Shanghai. Acesta a afirmat de asemenea că opoziția populației față de legea de planificare familială a influențat puternic decizia implementării unei schimbări.

Cu toate acestea, regula care permite familiilor să aibă un al doilea copil ar putea aduce schimbări minore asupra situației demografice a țării deoarece mulți oameni nu își doresc sau nu își permit acest lucru, chiar dacă sunt încurajați in această direcție, spune Liang Zhongtang.

Despre Ioana Covaci

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *