Home / GeopoliticALL / Autoritățile americane anunță apropierea finalizării procedurii de închidere a pentienciarului Guantánamo Bay

Autoritățile americane anunță apropierea finalizării procedurii de închidere a pentienciarului Guantánamo Bay

Casa Albă anunță că planurile de a închide celebra închisoare Guantánamo Bay din Cuba se află in curs de finalizare și că acest lucru se va întâmpla înainte de încheierea mandatului președintelui Barack Obama, închisoarea atragând critici la nivel internațional asupra politicilor de detenție si interogare ale Statelor Unite, scrie The Telegraph.

Guantánamo Bay a fost deschisă în anul 2002 de către administația Bush pentru a reține și interoga suspecții de terorism după atacurile de la 11 septembrie, devenind celebră la scurt timp pentru modul în care sunt tratați deținuții. Mulți dintre prizonieri au fost încarcerați fară a fi judecați, iar ulterior supuși unor metode de tortură contestate de apărătorii drepturilor omului pentru a mărturisi fapte pe care nu le-au săvârșit.

Președintele Barack Obama a susținut închiderea acestui penitenciar încă de la începutul primului său mandatu, însă orice încercare de a pune acest lucru în aplicare a fost împriedicată de opoziția din partea Congresului, care a blocat transferul deținuților. Chiar dacă noul plan se află in stagii finale, acesta va trebui să treacă de rezistența membrilor Congresului, dominat acum de opoziția republicană.

De la momentul înființării, aproximativ 800 de persoane au fost închise, iar în prezent închisoarea din Cuba deține 116 prizonieri, dintre care 64 sunt considerați prea periculoși pentru a fi eliberați, însă restul de 52 au fost recomandați pentru transfer din Guantánamo, precizează aceeași sursă.

The Telegraph mai relatează că actualmente, printre prizonierii facilității se alfă Shaker Aamer, un cetățean britanic, originar din Arabia Saudită a cărui eliberare a fost aprobată de două ori, în anul 2007 de către administrația Bush și în 2009 de președintele Obama, autoritățile britanice facănd numeroase eforturi pentru a-l pune în libertate.

Imposibilitatea realizării transferurilor din penitenciarul cubanez reprezintă principalul obsacol în procesul de închidere a acestuia, însă numeroase dezbateri au avut loc în acest sens pentru ca planul să poate fi dus la bun sfarșit in ultimele 18 luni de mandat al președintelui de la Casa Albă.

Despre Ioana Covaci

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *