Home / GeopoliticALL / Africa / Saif al-Islam, fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, condamnat la moarte

Saif al-Islam, fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, condamnat la moarte

Saif al-Islam, fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, a fost condamnat la moarte de către un tribunal din Tripoli, împreună cu alți 8 inculpați, pentru crimele comise în timpul revoluției care a condus la înlăturarea regimului Gaddafi, în 2011, relatează BBC.

Alături de Saif al-Islam, au mai fost condamnați la moarte și fostul prim-ministru Baghdadi al-Mahmoudi, dar și Abdallah al-Senousi, șeful serviciului de informații din timpul regimului condus de Muammar Gaddafi. Chiar dacă nu a deținut nicio funcție oficială în cadrul guvernului libian, Saif al-Islam este considerat a fi deținut cel mai important rol în cadrul regimului, după cel al tatălui său, care preluase puterea în 1969.

Zeci de alți asociati ai fostului lider au fost judecați in cadrul procesului, fiind acuzați de suprimarea protestelor in timpul revoluției și au primit sentințe cuprinse între 5 ani și închisoare pe viață. BBC News precizează că Saif al-Islam nu s-a prezentat la tribunal fiind ținut captiv de un fost grup rebel din Zintan, iar pledoariile sale au fost oferite prin intermediul unor transmisiuni video. Potrivit sursei citate, există incertitudini cu privire la executarea pedepsei, întrucât gruparea care-l deține pe Saif al-Islam în prezent refuză predarea acestuia.

Saif al-Islam, în vârstă de 43 de ani, este cel de-al doilea fiu al fostului dictator Muammar Gaddafi, care a deținut puterea în Libia din 1969 până în 2011. În timpul protestelor declanșate în perioada ”Primăverii Arabe” în luna aprilie, al-Islam a fost una dintre figurile marcante ale luptei împotriva rebelilor, fiind acuzat de crime de război. Revolta împotriva regimului a culminat cu asasinarea lui Muammar Gaddafi, pe 20 octombrie 2011 și cu înlăturarea regimului pe care acesta îl controla. De atunci, Libia continuă să rămână un stat instabil, în care puterea este disputată de mai multe facțiuni ale foștilor rebeli din timpul revoluției.

Despre Ioana Covaci

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *