Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 18 și 19 decembrie în lume – Gabriel Boric a devenit cel mai tânăr președinte chilian, Reprezentanții Iranului și negociatorii vestici au stabilit textul înțelegerii nucleare, Sute de mii de oameni au mărșăluit duminică către palatul prezidențial din Khartoum
Sursă: Matias Delacroix/The Associated Press

Au fost 18 și 19 decembrie în lume – Gabriel Boric a devenit cel mai tânăr președinte chilian, Reprezentanții Iranului și negociatorii vestici au stabilit textul înțelegerii nucleare, Sute de mii de oameni au mărșăluit duminică către palatul prezidențial din Khartoum

Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă

Gabriel Boric, în vârstă de 35 de ani, a devenit cel mai tânăr președinte chilian din toate timpurile, după ce l-a învins pe contracandidatul său José Antonio Kast în scrutinul de duminică, informează Deutsche Welle. Boric, un fost lider al protestelor studențești, cu înclinații de stânga, a obținut 55% din voturi, în timp ce oponentul său de extremă dreaptă a reușit să adune doar 44%. Boric și-a concentrat campania pe planul de a crește taxele asupra corporațiilor și a celor foarte bogați, cu scopul de a extinde sistemul de securitate socială și de a crea o societate bazată în mai mare măsură pe egalitarism. Mandatul său este cu atât mai important întrucât Chile se află într-un proces de revizuire constituțională, votată anul trecut prin referendum.

Reprezentanții Iranului și negociatorii vestici au stabilit textul înțelegerii nucleare ca fiind cel de dinaintea alegerilor prezidențiale iraniene, conform POLITICO. Negocierile privind planul nuclear al Iranului s-au reluat începând cu 29 noiembrie, între reprezentanții statului din Orientul Mijlociu și cei din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Franța, Germania, Rusia și China, coordonatorii acestor discuții fiind oficiali ai Uniunii Europene. După trei săptămâni de discuții, la Viena, s-a ajuns la un consens, textul nou cuprinzând prevederile vechi și câteva excepții minore nou adăugate.

Sute de mii de oameni au mărșăluit duminică către palatul prezidențial din capitala sudaneză, Khartoum, în semn de protest împotriva loviturii de stat, informează Reuters. Unii protestatari au reușit să ajungă la porțile palatului cu scopul organizării unei demonstrații “sit-in”, dar înregistrările video în direct i-au arătat pe cei care au rămas fiind atacați cu gaze lacrimogene. Protestele împotriva loviturii de stat au continuat chiar și după reinstituirea prim-ministrului luna trecută, manifestanții cerând ca armata să nu se mai implice deloc în tranziția către alegeri libere. Medicii afiliați mișcării de protest au acuzat forțele de securitate de folosirea gloanțelor reale și gazelor lacrimogene grele pentru a dispersa sit-in-ul, de agresarea protestatarilor și de furtul bunurilor personale. De asemenea, i-au acuzat de restricționarea accesului în spitale și de lansarea de gaze lacrimogene la intrări. Nu a existat nicio declarație imediată din partea poliției.

Reprezentanții băncilor internaționale au schimbat programul de lucru al angajaților din Emiratele Arabe Unite, raportează CNN Business. Începând cu ianuarie 2022, angajații Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp și Societe Generale vor lucra de luni până vineri , înlocuind programul actual de duminică până joi. În unele cazuri, acest nou program va fi adaptat pentru a permite timp de rugăciune în zilele de vineri. Anunțurile băncilor au fost făcute după ce oficialii Emiratelor Arabe Unite au declarat pe 7 decembrie că de la începutul anului 2022, vor schimba programul de lucru la o săptămână de 4 zile și jumătate, cu sâmbăta și duminica libere.

Numărul victimelor din Filipine al supertaifunul Rai a continuat să crească, 52 de persoane fiind declarate dispărute, cel puțin 239 rănite și cel puțin 208 decedate, până la momentul de față, relatează BBC.  Super Typhoon Rai, cu vânturi de aproximativ 195 km/h a forțat aproximativ 300.000 de oameni să-și abandoneze locuințele cu scopul de a găsi adăpost atunci când a lovit insulele din sud-estul țării. Echipele de salvare au descris scenele drept un „masacru complet”. Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a lansat un apel de urgență prin care solicită 20 de milioane de franci elvețieni (19.2 milioane de euro) pentru a finanța eforturile de ajutor pe termen lung.

Secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit al Marii Britanii, Ben Wallace, a declarat că este puțin probabil ca trupe britanice să fie trimise în apărarea teritoriului ucrainean, relatează Euronews. Wallace a mai declarat că statul ucrainean „nu este membru al NATO. Este foarte puțin probabil ca cineva sa desfășoare trupe în Ucraina că să provoace Rusia. Nu ar trebui să amăgim oamenii că vom trimite. Ucrainenii sunt conștienți de acest lucru”. De asemenea, Wallace a explicat că există deja sancțiuni semnificative și de lungă durată ce pot fi impuse guvernului de la Kremlin.

Femeile din Uniunea Europeană au câștigat în medie cu 14.1 procente mai puțin decât bărbații la nivelul anului 2019, conform Euractiv. Deși nivelul de educație al femeilor a fost înregistrat ca fiind mai ridicat decât cel al bărbaților, diferența în remunerație variază mult în funcție de sectorul de activitate, poziția ierarhică, dar și a situației economice și poziției adoptate de către fiecare stat membru. În privința pensiilor, diferența este de 29.5 procente. Diferența de remunerare în forța de muncă activă fost la 15.8 procente în 2010, iar ca aceasta să dispară experții aproximează că va dura mai mult de 70 de ani, în acest ritm.

Tenismena chineză Peng Shuai a negat că a lansat vreodată acuzații de agresiune sexuală împotriva unui fost oficial chinez, raportează Reuters. Peng a adăugat că postarea de pe social media pe care a făcut-o în decursul lunii trecute a fost înțeleasă greșit. A declarat în cadrul unui videoclip pentru o publicație din Singapore că „În primul rând, trebuie să reiterez un punct extrem de important, nu am spus sau scris niciodată că cineva m-a agresat sexual, trebuie să evidențiez clar acest lucru”. Reprezentanții Asociației de Tenis pentru Femei, WTA, a declarat că „așa cum am spus constant, aceste apariții nu atenuează sau adresează îngrijorările semnificative ale WTA vis-a-vis de bunăstarea lui Peng și abilitatea ei de a comunica fără să fie cenzurată sau constrânsă.”

Un bărbat din India a fost bătut până la moarte la Templul de Aur Sikh, anunță Al Jazeera.  Incidentul a avut loc după ce acesta ar fi încercat să comită un act sacrileg, intrând într-un altar interior al Templului de Aur din Amritsar, unul dintre cele mai sfinte altare ale sikhismului din India. Poliția a declarat că incidentul a avut loc sâmbătă și a fost surprins de camerele de filmat în timp ce rugăciunile de seară de la lăcașul de cult erau transmise în direct la televizor. Comisarul adjunct al poliției din Amritsar, Parminder Singh Bhandal, a declarat că în timp ce bărbatul era escortat către biroul administrativ, acesta a fost lovit în repetate rânduri de către enoriași, rănile dovedindu-se a fi fatale. Conform filmărilor de pe camerele de supraveghere examinate de poliție, vârsta bărbatului ucis a fost estimată la 20 de ani, însă identitatea acestuia rămâne necunoscută.

Două rachete au lovit Zona Verde a Bagdadului, în care se află Ambasada Statelor Unite ale Americii, provocând pagube materiale, dar fără victime, a declarat armata irakiană duminică dimineață, conform POLITICO. O rachetă a fost distrusă de sistemul de apărare C-RAM al ambasadei. Cea de-a doua a căzut lângă un monument național, avariind două vehicule civile. O anchetă a fost lansată de forțele de securitate irakiene. Alături de ambasada SUA, Zona Verde găzduiește alte misiuni diplomatice străine și clădiri guvernamentale irakiene. Zona este o țintă frecventă a atacurilor cu rachete și drone, oficialii americani suspectând grupările armate irakiene susținute de Iran.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …