Home / Politica si... / Conflict / Armele chimice pierdute ale razboiului din Irak

Armele chimice pierdute ale razboiului din Irak

2607780eg017_missle-640 Invazia Irakului din 2003 de către coaliţia condusă de Statele Unite a avut drept scop conform preşedintelui George Bush şi premierului britanic Tony Blair ,,dezarmarea Irak-ului de armele de distrugere în masă, de a opri sprijinul lui Saddam Hussein pentru terorism şi de a elibera poporul irakian.’’ Absenţa acestor arme combinată cu o campanie de război îndelungată(2003-2011) şi costisitoare a determinat că operaţiunea să fie considerată o greşeală imensă. Dar recentă dezvăluire de către NY Times[1] a armamentului chimic descoperit de forţele americane în 2008 ar putea justifica retroactiv războiul.

Această dezvăluire constă în recunoaşterea guvernului american a faptului că au descoperit un arsenal chimic de aproximativ 5000 de arme cu diverşi agenţi chimici precum sarin, muştar etc. Armele descoperite sunt degradate, multe au fost găsite îngropate, aspecte care au condus la concluzia că au fost fabricate înainte de 1991, programul de creeare a acestor arme fiind aparent afectat masiv de sancţiunile impuse Iraq-ului în 1990.

Procesul privind descoperirea acestor arme aparent nu a fost privit de nici de principalii generali ai SUA ca o vindicare a războiului din 2003 deoarece până în acest moment, existenţa armelor a fost păstrată secret. Mai mult, o analiză a afirmaţiilor oficialilor statelor implicate în război evidenţiază că accentul a fost pus pe programul nuclear şi biologic al lui Saddam, despre a căror existenţă nu au putut fi găsite dovezi. Deşi în perioadă anterioară războiului, accesul regimului acestuia la respectivele arme putea fi considerată o ameninţare deşi nu au fost fabricate într-un timp apropriat. La acest moment, guvernul SUA a afirmat că armele abandonate descoperită numai prezintă un pericol dar există totuşi riscul ca unele arme să fie transformate în bombe improvizate utilizate de către insurgenţi.

Principalul aspect legat de aceste arme chimice care conduce la concluzia că pretenţiile şi acţiunile statelor implicate în război nu pot fi justificate este că programul a fost inactiv din 1991, cu 12 ani înainte de invazia din 2003 şi mai mult armele chimice deşi nu au fost neutralizate, au fost găsite abandonate şi îngropate care sugerează absenţa unei dorinţe de a le folosi. De asemenea, pe parcursul războiului nu a fost raportat un atac chimic realizat de forţele lui Saddam care să sugereze intenţia utilizării armelor la scară largă.

[1] http://www.nytimes.com/interactive/2014/10/14/world/middleeast/us-casualties-of-iraq-chemical-weapons.html?hp

Despre Luchian Emil

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *