Home / CulturALL / Decăderea lui Dominique Strauss-Kahn, pe ecranele din București la a 5-a ediție a Films de Cannes a Bucarest

Decăderea lui Dominique Strauss-Kahn, pe ecranele din București la a 5-a ediție a Films de Cannes a Bucarest

Afis Les Films de Cannes_webScandalul în urma căruia fostul șef al Fondului Monetar Internațional, francezul Dominique Strauss-Kahn, și-a compromis cariera diplomatică și politică, ajungând să fie înlăturat atât de la șefia FMI, cât și dintr-o potențială listă de candidați la președinția Franței, este prezentat sub forma unei ecranizări controversate în regia lui Abel Ferrara, ”Welcome to New York” în cadrul unor proiecții speciale la Festivalul Films de Cannes a Bucarest.

Filmul, care a fost proiectat în cadrul ediției din acest an a Festivalului Cannes, însă nu în cadrul selecției, ci într-un cort de pe plajă, este interzis minorilor din cauza scenelor de sex și violență sexuală, care îl au ca protagonist pe Gerard Depardieu în rolul lui DSK. Filmul conține referințe directe la scandalul de la sfârșitul anului 2011, când Strauss-Kahn a fost acuzat de o cameristă a unui hotel din New York de abuz și tentativă de viol.

Welcome to New York2Filmul a fost lansat odată cu proiecția de pe Croazetă, în timpul festivalului, însă selecționerii de la Cannes au refuzat pelicula lui Abel Ferrara, nedorind să se asocieze scandalului care a condus la demisia lui Dominique Strauss-Kahn de la șefia FMI. La doar câteva zile după lansare, filmul a fost văzut de peste 120.000 de utilizatori, iar presa a relatat pe larg despre acesta. Gérard Depardieu, care duce la capăt în mod remarcabil un rol dificil, într-un film cu scene grotești de sex și consum de droguri, a mărturisit că a fost atras de personaj tocmai pentru că este foarte „neplăcut”. „Incredibila performanță a lui Gérard Depardieu este cea mai curajoasă provocare a lui Abel Ferrara”, aprecia „Variety”. În rolul soției fostului șef FMI, Anne Sinclair, apare actrița Jaqueline Bisset.

Fostul șef al FMI a anunțat că-i dă în judecată pe realizatori, iar soția a atacat dur filmul. Welcome to New York, distribuit de Independența Film, va fi proiectat în premieră în România sâmbătă, 25 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, și duminică, de la ora 13.00, la Cinema Studio.

Welcome to New YorkRecunoscut pentru filmele sale violente, uneori șocante, precum The Driller Killer (1979), King of New York (1990) sau Bad Lieutenant (1992), regizorul american Abel Ferrara este unul dintre cei mai provocatori cineaști contemporani. Cinci dintre filmele sale au fost prezentate la Cannes, majoritatea stârnind controverse. Cel mai recent film al său este Pasolini, o dramă biografică despre ultimele zile din viața lui Pier Paolo Pasolini, cu Willem Dafoe.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Films de Cannes a Bucarest promite și în acest an o serie de filme de calitate ce vor atrage publicul prin notorietatea acumulată la ultima ediție a prestigiosului festival desfășurat în Franța, cât și prin tematica diversă și nu de puține ori deranjantă prin critica adusă autorităților și sistemelor politice din țările de proveniență ale regizorilor sau scenariștilor. La fel ca și anul trecut, când publicul a putut să se delecteze cu o serie de pelicule care au acoperit realitatea politică de la fața locului din diverse colțuri de pe Glob, precum China (”A Touch of Sin”), Israel și Palestina (”Omar”), Mexic (”Heli”) sau Iran (”Manuscripts Don’t Burn”), organizatorii Films de Cannes a Bucarest invită publicul cinefil să ia parte la un nou spectacol al actualității social-culturale prin intermediul artei cinematografice.

Programul complet al celei de-a cincea ediții poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete și de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria și Elvira Popescu, și de la casierie și ucin.ro/rezervari_cinemastudio.php, pentru Cinema Studio.

Spotul festivalului: 

 

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

Ediția a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 și al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm și Voodoo Films, Filminute; NexT prezintă selecția de scurtmetraje Semaine de la Critique.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Azi, dar candva – 26 octombrie

26 oct 1957 – A decedat Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *