Home / Politica si... / Conflict / Rusia vrea să lichideze cea mai importantă organizație pentru drepturile omului de pe teritoriul său

Rusia vrea să lichideze cea mai importantă organizație pentru drepturile omului de pe teritoriul său

memorialMinisterul Justiției din Rusia a făcut un apel la dizolvarea uneia dintre cele mai importante organizații pentru drepturile omului într-o încercare de a înăbuși criticile îndreptate către Kremlin, relatează The Telegraph. Opoziția liberală și-a exprimat repulsia în urma acestui atac judiciar la adresa Memorial, organizație nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru investigațiile abuzurilor de pe vremea stalinistă. Acuzația a apărut vinerea trecută, în aceeași zi în care televiziunea de stat NTV a lansat un program de defăimare acuzând ONG-ul că sprijină grupările teroriste.

În urma unei scrisori adresate în august președintelui Vladimir Putin, Memorial cere încetarea de urgență a ostilităților Rusiei împotriva Ucrainei. Organizația a scos în evidență participarea directă a soldaților ruși la confruntările din estul Ucrainei, lucru pe care Kremlinul îl neagă. Jurnalistul Sergei Parkhomenko a precizat postului de radio Ekho Moskvy că autoritățile rusești au perceput eforturile ONG-ului pentru stoparea abuzurilor din ultimii 25 de ani ca pe ,,o amenințare, un risc de a fi demascați’’. ,,Pentru ei, activitățile Memorial par să fie ceva nociv și periculos’’, a adăugat Sergei Parkhomenko.

Istoricul englez Orlando Figes, care a colaborat cu Memorial pentru cartea sa intitulată The Whisperers despre viața din timpul Uniunii Sovietice a anilor `30, a acuzat și el gestul. El a precizat într-un comunicat pentru The Telegraph că ,,acesta este încă un act de intimidare împotriva Memorial alături de celelte precum constrângerea de a se înregistra ca agent străin’’. ,,Motivația este, evident, una ostilă’’.

De la începutul mandatului său din 2012, președintele Vladimir Putin a fost acuzat de o continuă creștere a măsurilor de represiune a exprimării libere, ca în același an să aprobe o nouă lege care obligă anumite organizații ale societății civile ce primesc finanțare străină să se înregistreze și să se identifice drept ,,agenți străini’’– un termen asociat cu spionajul. De asemenea, parlamentul a interzis așa-numita ,,propagandă gay din rândul minorilor’’, a emis legi care permit guvernului să închidă pagini de internet fără a da vreo explicație, o lege care permite tot guvernului să monitorizeze bloggerii cunoscuți, dar și legislații de înăsprire a sancțiunilor din urma protestelor ilegale. Drept dovadă că la începutul acestui an mai multe persoane au primit sancțiuni cu închisoare după ce au participat la protestele anti-Putin din 2012.

Memorial a luat ființă in 1989 și este alcătuită dintr-un colectiv de grupuri regionale cu acțiuni în domeniul cercetării istorice al trecutului totalitar al Rusiei și în cel al drepturilor omului din urma războaielor din Cecenia din anii `90 și începutul anilor 2000, când au fost scoase la iveală abuzurile soldaților ruși împotriva civililor. Grupul a fost ținta unui număr crescând de ostilități din partea oficialilor și este de multe ori văzut de presa naționalistă ca fiind ,,coloana a cincea’’ a occidentului.

Ministerul de Justiție nu a făcut nicio declarație cu privire la motivul de a închide Memorial, dar membrii grupului au catalogat gestul ca fiind ,,lipsit de fundament’’, ,,absurd și un atac la adresa bunului simț’’. Curtea supremă va lua în considerare cererea de dizolvare pe data de 13 noiembrie.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *