Home / Documentar / Administrația Biden și presiunea urgenței climatice
Sursa ilustrație: Grist / Getty Images

Administrația Biden și presiunea urgenței climatice


Cursa electorală pentru nominalizarea candidatului pentru președinție a Partidului Democrat a fost, în 2019 și 2020, deosebit de dinamică, relevând variații importante între agendele politice ale competitorilor. Deși Biden, candidatul moderat,  s-a plasat în mod constant pe primul loc în sondaje, lideri progresiști precum Bernie Sanders și Elizabeth Warren s-au apropiat semnificativ de Biden, obținând susținerea unor părți cheie ale electoratului democrat.

În acest context, Bernie Sanders, senator de Vermont, a reprezentat cel mai mare obstacol pentru Biden, reușind să atragă o mare parte dintre tinerii americani, activiști și studenți. Suștinerea imensă arătată de tineri lui Sanders, senatorul de 77 ani la acea vreme, nu a fost întâmplătoare, ci s-a datorat unei lupte de câteva decenii pentru valorile și programul său politic, printre care cele mai importante au fost schimbările climatice, accesul universal la sănătate și anularea datoriilor studențești. Spre deosebire de contracandidați, Sanders plasa clima în centrul agendei sale, prezentând cele mai ambițioase obiective și nefiind dispus să compromită asupra unei urgențe resimițe de tinerii democrați.

În consecință, angajamentele asumate de Joe Biden cu privire la climă trebuie întelese exact în acest context, al candidatului ce are nevoie de susținerea tinerilor și va adopta părți ale agendei lui Sanders pentru a oferi un grad ridicat de reprezentare pentru electoratul democrat tânăr. De asemenea, performanța lui Biden trebuie înteleasă și în contextul acțiunilor fostei administrații, față de care acesta trebuie să se diferențieze, și care s-a retras din Acordul de la Paris, contestând veridicitatea schimbărilor climatice. De aceea, Biden își dorește ca Statele Unite să își asume rolul de lider mondial în domeniul combaterii schimbărilor climatice.

În prima sa zi ca președinte, Biden a readerat la Acordul de la Paris, menit să încurajeze cooperarea statelor în adresarea provocărilor climatice, acesta reprezentând un pas simbolic pentru abordarea administrației sale în domeniu. Ulterior, pe 27 ianuarie, Casa Albă a publicat un document informativ cu privire la ordinele executive ale lui Joe Biden cu privire la climă, printre care se număra și găzduirea unui summit al liderilor mondiali pe data de 22 aprile, Ziua Pamântului, cu scopul de ,,a reafirma importanța combaterii schimbărilor climatice în cadrul politicii externe americane’’.  Conform The Independent, John Kerry, reprezentantul prezidențial pentru mediu, a reușit să convingă oficialii chinezi să participe la summit-ul din 22 aprilie, un pas deosebit de important pentru diplomația climatică. 

În același document informativ, a fost anunțată crearea Biroului pentru Politică de Mediu de la Casa Albă, însărcinat cu coordonarea și implementarea politicilor climatice ale administrației, precum și a Grupului Operativ Național pentru Climă, care adună membri din 21 de agenții federale, menit să ofere o abordare comprehensivă a guvernului cu privire la politici climatice. Alte inițiative, precum conservarea a cel puțin 30% dintre terenurile și apele oceanelor din vecinătatea țărmurilor americane, sunt menționate în comunicat. Convins că politicile eficiente în domeniu pot  fi formulate doar cu sprijinul specialiștilor, Biden și-a anunțat lansarea Memorandumului Prezidențial pentru Integritate Științifică, ce prevede susținerea oamenilor de știință și consultarea acestora în procesul de elaborare a politicilor.

Decarbonizarea economiei americane, al doilea cel mai poluant stat din lume, nu va fi ușoară, mai ales în contextul în care o mare parte dintre politicile energetice se află în domeniul de competență al statelor. Cu toate acestea, administrația Biden-Harris este dispusă să facă toate eforturile necesare la nivel federal pentru a combate urgența climatică, atât în plan domestic, cât și extern. Planul comun prevede reducerea nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră din domeniul energetic la 0% până în 2035. 

Biden, aflat sub presiunea de a acționa rapid, a propus mai multe inițiative de promovare a surselor de energie alternativă, precum construirea unui număr record de centrale eoliene pe Coasta de Est și creșterea numărului de stații de încărcare a vehiculelor electrice, creând, astfel, infrastructura necesară pentru tranziția la automobilele ,,verzi’’. 

La nici 100 de zile de la asumarea funcției prezidențiale, Biden a arătat că este dispus să își asume eforturi extraordinare în domeniul combaterii schimbărilor climatice, susținănd inițiativele prin proiecte concrete, ordine executive și dezbateri în Congres. Probabil niciun lider la acest moment nu resimte nivelul de presiune atribuit lui Biden, căruia i se solicită anularea tuturor politicilor din era Trump cu privire la mediu, acțiunea imediată pe plan domestic și leadership pe plan extern, ca parte esențială a politicii externe americane și a diplomației climatice.

Material realizat de echipa redacțională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.

Despre Anca-Maria Barbu

Vezi și

Au fost 5 și 6 octombrie în lume – Comandantul Forței Quds, Esmail Qaani, a dispărut în urma loviturilor aeriene din Beirut, Liderii NATO au hotărât extinderea capacității de apărare a Alianței, Liderii Kazahstanul au organizat un referendum privind construirea primei centrale nucleare a statului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Ministrul Apărării din Olanda, Ruben Brekelmans, a …