Home / Politica si... / Criza / Active ale unor banci iraniene, deblocate de Curtea Europeana de Justitie

Active ale unor banci iraniene, deblocate de Curtea Europeana de Justitie

curtea europeana de justitieCurtea Europeana de Justitie a hotarat dezghetarea activelor a sapte banci iraniene si a altor companii afectate de sanctiunile impuse asupra Teheranului de catre comunitatea internationala.

Motivarea instantei europene survine ca urmare a dovezilor insuficiente prezentate pentru incriminarea bancilor si companiilor ca avand legaturi cu programul de proliferare nuclear al Iranului, precizeaza BBC.

Deocamdata, decizia Curtii Europene de Justitie nu este una definitiva, guvernele europene – intrunite in cadrul Consiliului European – avand doua luni la dispozitie pentru a face apel. Cu toate acestea, decizia CEJ este o lovitura pentru statele occidentale care fac eforturi pentru a inaspri sanctiunile economice impotriva Iranul.

Sanctiunile impuse de o mare parte a comunitatii internationale asupra Iranului au ca scop stoparea programului nuclear al acestei tari, in vederea impiedicarii regimului de la Teheran de a obtine arme nucleare. Iranul dezminte aceste acuzatii si sustine ca programul sau nuclear este destinat exclusiv scopurilor civile.

Printre companiile care au scapat momentan de incidenta sanctiunilor se numara Post Bank Iran, Compania de Asigurari din Iran, Banca de Dezvoltare a Exporturilor, Banca Internationala Persia, Banca Refah Kargaran, precum si o companie de transport, una de constructii si inginerie si o persoana fizica: Naser Bateni, managerul companiei Hanseatic Trade Trust & Shipping (HTTS), cu baza la Hamburg.

Pe de alta parte, CEJ a hotarat ca inghetarea activelor impuse bancii Melli Iran, precum si Europaeisch-Iranische Handelsbank este justificata. 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *