Home / Politica si... / Conflict / Semnale diplomatice ale noii conduceri: Teheranul condamna Holocaustul

Semnale diplomatice ale noii conduceri: Teheranul condamna Holocaustul

Javad Zarif - seful diplomatiei iranieneNoua conducere de la Teheran incearca sa deschida noi cai de dialog in contextul izolarii internationale, dupa instalarea noului presedinte, Hassan Rouhani. Seful diplomatiei iraniene, Javad Zarif, a condamnat intr-o postare pe pagina sa de Facebook masacrul evreilor de catre nazisti, informeaza site-ul de stiri Tasnim.

Postarea lui Zarif arata dorinta echipei presedintelui Rouhani de a reinitia dialogul cu puterile occidentale in vederea ridicarii sanctiunilor economice impuse din cauza programului nuclear al acestei tari. Mesajul sefului diplomatiei iraniene a venit in contextul raspunsului acordat fiicei fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.

Intrebat in cadrul unui interviu acordat site-ului de stiri Tansim daca i-a felicitat pe evrei si daca a avut un schimb de replici despre Holocaust pe contul sau de Twitter, Zarif a dezvaluit ca a postat mesajul „Happy Rosh Hashanah”, iar Christine Pelosi i-a raspuns. „Multumesc. Noul an va fi si mai bland daca veti pune capat negarii Holocaustului de catre Iran”. Javad Zarif a revenit cu un nou mesaj, afirmand: „Iranul nu a negat niciodata Holocaustul. Omul care era perceput ca negand acest lucru a plecat acum. Un an bun”.

Mesajul lui Zarif face referire si contrasteaza cu atitudinea fostului presedinte iranian, Mahmoud Ahmadinejad, care si-a incheiat in aceasta vara cel de-al doilea mandat. In trecut, acesta a negat Holocaustul si a facut o serie de declaratii privind disparitia statului Israel, nerecunoscut la nivel oficial de catre Teheran. Zarif a mai mentionat ca ureaza un an bun compatriotilor crestini si nu a uitat sa precizeze ca in parlamentul iranian minoritatea evreiasca din aceasta tara este reprezentata de un deputat. „Nu avem nimic împotriva evreilor şi iudaismului dar nu vom permite sioniştilor să prezinte Iranul drept antisemit şi pregătit de război în propaganda lor, pentru a putea continua să reprime poporul palestinian şi să facă uitată crima lor”, a mai delcarat Zarif.

Inainte de toate insa, semnalul oferit de una dintre figurile principale ale noii conduceri transmite dorinta presedintelui Rouhani si a apropiatilor echipei sale de a initia o noua runda de discutii pentru ridicarea embargoului economic impus in ultimii ani. Iranul a devenit un stat tot mai izolat ca urmare a continuarii programului sau nuclear, sanctiunile dure conducand la scaderea veniturilor din produse petroliere la jumatate, in timp ce moneda nationala a suferit o depreciere masiva, iar inflatia a ajuns la peste 40%.

Aceste declaraţii, dar şi cele despre programul nuclear controversat al Iranului, au contribuit la izolarea Teheranului, care este supus unor sancţiuni economice deosebit de dure din partea ţărilor occidentale. De fapt, veniturile petroliere ale ţării au scăzut la jumătate din cauza sancţiunilor, provocând o prăbuşire a valorii monedei iraniene şi o inflaţie de peste 40 la sută.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *