Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 7 februarie in lume – Taiwanul vrea să fabrice 66 de avioane pentru a se apăra de China, exporturile Germaniei ar putea fi afectate din cauza protecționismului lui Trump, iar Amnesty International afirmă că cel puțin 13.000 de oameni au fost uciși închisorile siriene

A fost 7 februarie in lume – Taiwanul vrea să fabrice 66 de avioane pentru a se apăra de China, exporturile Germaniei ar putea fi afectate din cauza protecționismului lui Trump, iar Amnesty International afirmă că cel puțin 13.000 de oameni au fost uciși închisorile siriene

Material realizat de Marina Ghiță

  1. Protecționismul este răspunsul greșit la provocările cu care se confruntă lumea și Germania trebuie să lupte pentru a proteja comerțul liber, care garantează bogăție și prosperitate pentru toți, au declarat guvernul german, grupurile industriale si sindicatele, informează Reuters. Declarațiile Președintelui SUA, Donald Trump, în favoarea protecționismului i-au alarmat pe politicienii și managerii din cea mai mare economie a Europei, Germania. „Lupta pentru protecționismul politic și economic este o calea greșită,” au declarat aceștia, fără a-l menționa în mod direct Trump. Statele Unite ale Americii au devenit cel mai important partener comercial al Germaniei, preluând aproape 10% din exporturile sale globale. Acum, Germania și partenerii săi europeni trebuie să realizeze un sistem comercial deschis și echitabil, a declarat grupul. Aceștia au cerut Germaniei să folosească președinția G20 pentru a combate intervenția politică menită să sprijine industriile naționale.
  2. Președintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat că președintele SUA, Donald Trump, acordă o mare prioritate luptei împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic, deși era prea devreme să se aștepte la orice măsuri practice, informează Reuters. „Eu cred că acest lucru este promițător, dar trebuie să așteptăm și este prea devreme să ne așteptăm la ceva practic,” a declarat Assad. De asemenea, Assad a declarat că o cooperare între SUA și Rusia în intensificarea luptei împotriva militanților ar putea avea repercusiuni pozitive. Trump a indicat că ar putea tăia sprijinul SUA pentru rebelii sirieni și ar putea ajuta Siria în lupta împotriva Statului Islamic. Trump a făcut din înfrângerea Statului Islamic un obiectiv central al președinției sale și a semnat un ordin executiv prin care cere Pentagonului, șefilor personalului și  altor agenții să prezinte un plan preliminar în termen de 30 de zile cu privire la modul de acțiune. „Amenințarea terorismului islamic radical este foarte reală, uite-te doar la ceea ce se întâmplă în Europa și Orientul Mijlociu. Instanțele trebuie să acționeze rapid!”
  3. Taiwanul intenționează să construiască 66 de avioane de antrenament cu reacție, ale căror zboruri sunt programate începând cu 2020, pentru a susține apărarea împotriva Chinei, care niciodată nu a renunțat la folosirea forței pentru a-și revendica teritoriul taiwanez, informează Reuters. Cele 66 de aeronave vor fi livrate treptat până în 2026, a declarat Institutul Național de Știință și Tehnologie Chung-shan, o agenție de cercetare și apărare a ministerului. „Investiția de peste 68 miliarde $  pentru a crea un nou model de aeronave cu jet, nu numai că pune bazele pentru dezvoltarea capacității noastre viitoare de luptă aeriană, dar, de asemenea, permite industriei noastre aerospațiale să se dezvolte,” a declarat președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen în cadrul unei ceremonii de semnare a proiectului. Aeronavele vor fi elaborate în comun de către institut, ministerul apărării și Aerospace Industrial Development Corp.
  4. Președintele rus, Vladimir Putin și cancelarul Germaniei, Angela Merkel au solicitat o restaurare imediată a acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, au declarat oficiali din Kremlin, informează Reuters. „Au fost exprimate o serie de îngrijorări serioase în legătură cu escaladarea conflictului armat care s-a soldat cu pierderi umane,” au declarat oficialii din Kremlin. Cancelarul german l-a contactat pe Vladimir Putin pentru a-i transmite acestuia să-și folosească influența pentru a le cere separatiștilor pro-ruși să înceteze bombardarea pozițiilor deținute de forțele guvernamentale ucrainene în zona frontului din estul țării.
  5. Exporturile germane ar putea avea o creștere mai lentă decât era de așteptat în acest an din cauza amenințării protecționismului impus de președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat Anton Boerner, șeful companiei de comerțul BGA, informează Reuters. Acesta a declarat la Berlin că primele acțiuni ale lui Trump au fost „alarmante”, iar agenda sa protecționistă reprezintă o amenințare atât pentru SUA, cât și pentru economiile germane. „Acest lucru reprezintă o mare miză pentru noi, datorită legăturilor economice strânse dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii,” a declarat Boerner, adăugând că protecționismul lui Trump reprezintă doar un element din cadrul unei liste lungi de riscuri legate de comerț, listă care are la bază decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană și dezvoltarea crizei datoriilor din cadrul zonei euro.
  6. Spre deosebire de ceea ce crede președintele SUA, Donald Trump, acordul nuclear dintre Iran și puterile mondiale este un acord avantajos pentru toate părțile implicate, a declarat președintele Hassan Rohani, menționând că acordul poate fi folosit ca o piatră de temelie pentru scăderea tensiunilor în regiune, informează Reuters. „Noul președinte al SUA cunoaște textul acordului nuclear, dar nu îl poate accepta. El spune ca acest lucru este cel mai rea afacere din istorie,” a declarat Rouhani într-un discurs difuzat în direct la televiziunea de stat. „Acesta este un acord avantajos pentru toate părțile implicate. Toată lumea beneficiază de pe urma lui… Negocierile nucleare pot fi folosite drept un exemplu pentru alte discuții menite să aducă stabilitate și securitate în regiune,” a adăugat acesta.
  7. Potrivit Amnesty International, cel puțin 13.000 de oameni, cei mai mulți dintre ei susținători ai opoziției civile, au fost executați în secret la o închisoare din Siria, informează BBC. Un nou raport al grupului pentru drepturile omului afirmă că în fiecare săptămână, în perioada septembrie 2011 – decembrie 2015, au avut loc o serie de execuții la o închisoare din orașul Saydnaya. Amnesty International a declarat, de asemenea, că presupusele execuții au fost autorizate la cele mai înalte niveluri ale guvernului sirian. Cu toate acestea, guvernul a negat uciderea sau maltratarea deținuților.
  8. Un judecător francez a decis ca fostul președinte Nicolas Sarkozy să fie judecat într-un caz care privește finanțarea ilegală a companiei electorale din anul 2012, informează BBC. Sarkozy se confruntă cu o serie de acuzații potrivit cărora  formațiunea sa a falsificat conturi cu scopul de a ascunde cheltuielile exagerate  din campania din 2012. Cu toate acestea, Sarkozy a negat în mod repetat existența acestor cheltuieli. Cazul este cunoscut sub numele de scandalul Bygmalion. Angajații de la Bygmalion au confirmat această fraudă.  Instanța a declarat că în cazul Bygmalion se va concentra asupra faptului dacă fostul lider a fost conștient de presupusa fraudă. Cu toate acestea, surse judiciare au declarat că va fi formulat un recurs împotriva ordinului de probă, pentru că a fost făcut doar de către unul dintre cei doi judecători care se ocupă de acest
  9. Potrivit poliției și a martorilor, a avut loc o explozie lângă Curtea Supremă, aflată în centrul capitalei Afganistanului, Kabul, informează Reuters. Atentatorul sinucigaș, care a organizat atacul, i-a vizat drept ținte pe angajații Curții Supreme care își părăseau birourile la sfârșitul zilei de lucru, dar numărul de victime nu a fost clar determinat, au declarat surse din poliție.
  10. Zeci de oameni, inclusiv civili, au fost uciși în timpul atacurilor aeriene asupra orașul sirian rebel Idlib, potrivit mai multor surse, în cadrul unuia dintre cele mai feroce raiduri, informează Al Jazeera. Observatorul sirian pentru drepturile omului a declarat că cel puțin 26 de persoane, iar „Apărarea Civilă”, un grup de voluntari de salvare care operează în zonele controlate de rebeli, a declarat că 30 de persoane rănite au fost duse la spitalele din apropiere.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …