Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 9 februarie

Azi, dar candva – 9 februarie

9 feb 1881 – A decedat Feodor Mihailovici Dostoievski, unul dintre cei mai importanti scriitori rusi, dar si unul dintre cei mai importanti autori din istoria literaturii. Modernismul literar, existentialismul si diversele scoli de psihologie, teologie si critica literara au fost profund influentate de ideile sale. In plan personal, momentul crucial al vietii sale l-a reprezentat anul 1849, cand a fost arestat si condamnat la moarte pentru participarea la intrunirile unui cerc de intelectuali liberali. A petrecut 8 luni in inchisoare alaturi de acestia, pana cand, la 22 decembrie, prizonierii au fost condusi, fara avertizare, in Piata Semionovski. Aici a fost pronuntata condamnarea la moarte prin impuscare si li s-a rostit ultima rugaciune; chiar in ultimul moment, armele au fost retrase, deoarece sosise un mesager cu informatia ca tarul hotarase sa le crute vietile. Ceremonia executiei suspendate fusese o parte a pedepsei. Apoi, Dostoievski a fost condamnat la 4 ani intr-un lagar de munca in Siberia, urmati de o perioada nedefinita de exercitiu militar. 10 ani mai tarziu, acesta incepe sa scrie despre experientele traite. Influenta sa a fost uriasa, practic nu exista romancier important din secolul al XX-lea asupra caruia Dostoievski sa nu-si fi exercitat influenta: Herman Hesse, Marcel Proust, William Faulkner, Albert Camus, Ernest Hemingway, Franz Kafka, Henry Miller, Gabriel Garcia Marquez, Vladimir Nabokov, Henry James, Joseph Conrad, D.H. Lawrence, dar si Friedrich Nietzsche, Andre Gide, Jean-Paul Sartre sau Mihail Bulgakov. Cele mai importante opere ale sale sunt: “Crima si pedeapsa”, 1866, “Idiotul”, 1868, “Demonii”, 1872 si “Fratii Karamazov”, 1880. Aceste scrieri sunt renumite pentru profunzimea psihologica, Dostoievski fiind unanim privit drept unul dintre cei mai mari psihologi ai literaturii. S-a specializat in analiza starilor patologice care conduc la nebunie, crima si suicid, dar si in exploatarea umilintei, autodistrugerii, dominatiei tiranice si furiei criminale.

9 feb 1994 – A decedat Howard Martin Temin, genetician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1975 impreuna cu Renato Dulbecco si David Baltimore.

9 feb 1979 – A decedat Dennis Gabor, fizician si inventator maghiar, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1971.

9 feb 1940 – S-a nascut John Maxwell Coetzee, scriitor sud-african, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 2003.

9 feb 1910 – S-a nascut Jacques Lucien Monod, biochimist francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1965 impreuna cu Francois Jacob si Andre Lwoff.

9 feb 1863 – Alanson Crane patenteaza extinctorul.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *