Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 4 septembrie în lume – Președinții Rusiei și Turciei s-au întâlnit la Soci pentru a discuta despre exporturile de grâne din Ucraina, A început votul pentru alegerea Parlamentului Sámi în Finlanda, iar Președintele Xi Jinping nu va participa la summit-ul G20 de weekendul viitor de la New Dehli
Sursa foto: Johanna Alatorvinen / Samediggi - Saamelaiskarajat

A fost 4 septembrie în lume – Președinții Rusiei și Turciei s-au întâlnit la Soci pentru a discuta despre exporturile de grâne din Ucraina, A început votul pentru alegerea Parlamentului Sámi în Finlanda, iar Președintele Xi Jinping nu va participa la summit-ul G20 de weekendul viitor de la New Dehli

Material realizat de Mihai Marco Percă. 

A început votul pentru alegerea Parlamentului Sámi în Finlanda, relatează Euronews. În urma scrutinului, care va dura o lună, vor fi aleși cei 21 de reprezentanți ai populației Sámi din Finlanda, singurul grup indigen recunoscut din întreaga Uniune Europeană. Evenimentul se desfășoară în contextul eșecului fostului guvern de la Helsinki, condus de Sanna Marin, de a implementa o reformă în domeniul drepturilor omului care privea acest grup etnic. Statul finlandez a fost criticat în trecut de către Organizația Națiunilor Unite pentru încălcarea unei convenții internaționale cu privire la discriminarea rasială în contextul drepturilor politice ale acestei populații. Parlamentul Sámi, cu sediul la Inari, are rolul de a reprezenta viziunea și voința alegătorilor săi în domenii precum educația, limba și cultura.

 

Oficialii din China au anunțat că președintele Xi Jinping nu va participa la summit-ul G20 de weekendul viitor de la New Dehli, India, conform CNN. În locul său, țara va fi reprezentată de premierul Li Qiang. Anunțul Beijingului a venit în contextul unor noi tensiuni în relațiile sino-indiene cauzate de disputele teritoriale și de apropierea Indiei de Statele Unite ale Americii. În ciuda eforturilor președintelui Xi Jinping și ale premierului indian Narendra Modi de a reduce tensiunile dintre cele două state, publicarea de către Beijing a unei hărți cu granițele sale l-a determinat pe vecinul său să protesteze ferm. Absența președintelui Xi, care se adaugă celei a lui Vladimir Putin, vizat de un mandat internațional de arestare emis de Tribunalul Penal Internațional, l-a dezamăgit pe președintele american Joe Biden, care spera să se întâlnească cu el în contextul summit-ului.

 

Președinții Rusiei și Turciei s-au întâlnit în stațiunea de la Marea Neagră Soci pentru a discuta despre exporturile de grâne din Ucraina, anunță Al Jazeera. Întâlnirea celor doi șefi de stat a venit la aproape două luni de la părăsirea de către Rusia a acordului mediat de Turcia și Organizația Națiunilor Unite care permitea reluarea exporturilor de cereale din Ucraina în timpul desfășurării conflictului. Liderul de la Moscova a declarat după discuții că țara sa este gata să se reîntoarcă în cadrul acordului dacă sunt ridicate restricțiile asupra exporturilor rusești de produse agricole și îngrășăminte. Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari producători agricoli din lume, având astfel un rol important în asigurarea proviziilor alimentare din întreaga lume.

 

Liderul juntei militare din Gabon, generalul Brice Nguema, a depus jurământul de președinte interimar, potrivit CNN. Acesta l-a înlăturat săptămâna trecută de la putere printr-o lovitură de stat pe președintele Ali Bongo Ondimba, punând astfel capăt dominației de decenii asupra Gabonului a familiei Bongo. Cu puțin timp înainte de puci, președintele deposedat a fost anunțat câștigător al alegerilor prezidențiale, în urma cărora obținuse un al treilea mandat în fruntea statului african. Rezultatul alegerilor a fost declarat nul de către noul conducător al statului, care a redeschis de asemenea granițele statului. Lovitura de stat din Gabon a venit în urma unor alte puciuri în foste colonii franceze precum Mali, Guineea, Burkina Faso, Ciad, Tunisia și Niger.

 

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a confirmat că părăsește funcția, relatează BBC. Acesta a condus instituția încă de dinainte de începerea invaziei rusești pe 24 februarie 2022. Demiterea sa a venit în contextul progresului extrem de lent al contraofensivei ucrainene și al scandalurilor de corupție care au afectat ministerul în ultimele luni. Pe plan internațional, Oleksii Reznikov a fost recunoscut pentru întâlnirile cu omologii săi din Occident și pentru lobby-ul făcut pentru trimiterea mai multor arme în Ucraina. În locul său la Ministerul Apărării a fost nominalizat Rustem Umerov, un etnic tătar din Crimeea.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 10 mai în lume – Liderul chinez Xi Jinping și-a exprimat aprecierea față de parteneriatul strâns cu Ungaria, zeci de mii de protestatari au ocupat capitala Armeniei, Erevan, cerând demisia prim-ministrului, iar Adunarea Generală a ONU a votat vineri pentru acordarea de noi „drepturi și privilegii” Palestinei

Material realizat de Mihai Turcu și Andrei Rus  Tribunalul Suprem al Indiei a ordonat eliberarea …