Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 4 martie în lume – Criză politică în Slovacia din cauza vaccinului rusesc Sputnik, ONU acuză forțele armate din Etiopia și Eritreea de crime de război, iar SUA suspendă taxele comerciale pentru exportul cu Regatul Unit
Sursa foto: Frantisek Ivan/TASR via AP

A fost 4 martie în lume – Criză politică în Slovacia din cauza vaccinului rusesc Sputnik, ONU acuză forțele armate din Etiopia și Eritreea de crime de război, iar SUA suspendă taxele comerciale pentru exportul cu Regatul Unit

Material realizat de Oana Florea

Statele Unite au decis să suspende tarifele în valoare de milioane de dolari pentru exporturile din Regatul Unit, ca parte a unui efort de a rezolva disputa comerciala transatlantică de lungă durată privind subvențiile pentru industria aerospațială, informează Al Jazeera. Într-o declarație comună, cele două țări au declarat că guvernul american va suspenda tarifele timp de patru luni pentru o serie de bunuri. Conform declarației comune, această măsură este un prim pas spre o abordare serioasă a provocărilor reprezentate de  noii intrați pe piața aviației civile, printre care se numără și China. Distilerii de scotch și whisky au salutat decizia, exporturile de scotch către SUA scăzând cu o treime odată cu impunerea tarifelor în urma cu 16 luni de către administrația Trump. Conform Departamentului britanic pentru Comerț Internațional,  producătorii scoțieni de cașmir, crescătorii de porci și producătorii de brânzeturi vor beneficia de asemenea de suspendarea tarifelor.

Națiunile Unite au confirmat faptul că încălcările grave ale drepturile omului din regiunea Trigay din Etiopia ar putea echivala cu „crime de război și crime împotriva umanității”, relatează Al Jazeera. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a subliniat necesitatea urgentă a unei investigații indepedente asupra situației din Tigray. O analiză preliminară a informațiilor a indicat că încălcările grave ale dreptului internațional ar fi putut fi comise de mai mulți actori implicați în conflict printre care se numără Forțele Naționale de Apărare ale Etiopiei, Frontul Popular de Elibare din Tigray, forțele armete eritreene și forțele regionale amhara. Bachelet a adăugat că victimelor și supraviețuitorilor nu trebuie să li se refuze dreptul la adevăr și justiție exprimându-și totodată teama că aceste încălcări ar putea continua.

Grupurile paramilitare loialiste nord irlandeze i-au transmis premierului britanic Boris Johnson că își retrag temporar sprijinul în ceea ce privește acordul de pace din 1998 din cauza îngrijorărilor legate de acordul Brexit, relatează Reuters. Acordul de pace al Irlandei de Nord din 1998, cunoscut sub numele de Acordul de la Belfast, a pus capăt celor trei decenii de violență cu naționaliștii care luptau pentru o Irlandă unită și loialiștii care doresc ca Irlanda de Nord să rămână parte a Regatului Unit. Paramilitarii loialiști s-au declarat îngrijorați de întreruperea comerțului dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord din cauza acordului Brexit și au transmis că nu vor reveni la acord până când Protocolul nord-irlandez, parte a Tratatului Brexit din 2020, nu va fi modificat pentru a asigura un comerț neîngrădit între Marea Britanie și Irlanda de Nord. Poziția unionistă  a grupurilor paramilitare față de Protocolul nord-irlandez s-a declarat a fi una pașnică, însă a fost transmis un avertisment cu privire la teama pe care o resimte „familia unionistă.”

Medicii și politicienii indieni au salutat datele privind eficiența vaccinului anti-coronavirus susținut de stat care a primit aprobare de urgență în ianuarie, informează Reuters. Datele guvernamentale arată că doar 10% din cele 13.3 milioane de persoane imunizate în India au primit vaccinul COVAXIN care, conform dezvoltatorului său Bharat Biotech, este eficient în proporție de 81%.  Bharat Biotech a declarat că peste 40 de țări sunt interesate de COVAXIN, Zimbabwe devenind prima țară din afara Indiei care a aprobat vaccinul. Rajib Dasgupta, președintele Centrului de Medicină Socială și Sănătate Comunitar din cadrul Universității Jawaharlal Nehru din New Delhi a declarat că rezultatele intermediare sunt încurajatoare și adăugat că o perspectivă mai clară va fi disponibilă doar după o analiză completă.

Guvernul italian a blocat exportul unui transport de vaccinuri Oxford-AstraZeneca în Australia, decizia afectând 250 000 de doze de vaccin produse la o unitate AstraZeneca din Italia, informează BBC. Italia este prima țară din Uniunea Europeană care utilizează noile reglementări europene care permit blocarea exporturilor dacă compania care furnizeaza vaccinurile nu și-a îndeplinit obligațiile față de UE, măsura fiind susținută de Comisia Europeană. AstraZeneca va furniza doar 40% din dozele stabilite în contract invocând probleme de producție. Ministrul italian de externe a explicat  măsura afirmând că Australia nu se afla pe lista țărilor „vulnerabile” și a subliniat ideea că Uniunea Europeană și Italia se confruntă cu un deficit permanent de vaccinuri. Prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, a susținut într-o videoconferință cu liderii europeni că regulile ar trebui aplicat riguros, prioritatea sa fiind intensificarea programului de vaccinare.

Ducesa de Sussex a acuzat familia regală că „perpetuează” minciuni despre ea și prințul Harry, potrivit celui de-al doilea trailer din interviul cu Oprah Winfrey, relatează The Independent. Potrivit BBC,  Palatul Buckingham investighează acuzațiile la adresa ducesei care este învinovățită de agresarea personalului regal, acuzațiile fiind publicate după ce aceasta a înregistrat interviul cu Oprah. Un raport publicat în ziarul Times a afirmat că ducesa s-a confruntat cu o plângere în octombrie 2018,  aceasta fiind acuzată că a dat afară doi asistenți personali. Într-o declarație ulterioară, Palatul Buckingham a declarat că este  „în mod foarte clar preocupat de acuzațiile din Times” și a subliniat ideea că familia regală nu tolerează intimidarea și hărțuirea la locul de muncă. Acuzațiile sunt negate de Meghan și prințul Harry, iar purtătorul de cuvânt al lui Meghan a declarat că „ducesa este întristată de acest ultim atac asupra caracterului ei” adăugat că aceasta este hotărâtă să își continue eforturile de a crea compasiune în întreagă lume.

Prințul Philip a suferit o intervenție chirurgicală de succes pentru o afecțiune cardiacă preexistentă, informează The Guardian. Palatul Buckingham a declarat că Ducele de Edinburgh a fost supus unei proceduri de succes, acesta urmând să rămână pentru tratament câteva zile în spital. Prințul Philip a petrecut mai multe săptămâni în spital fiind internat pentru prima data la spitalul privat Regele Edward al VII-lea din centrul Londrei, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat. În 2011,  acesta a suferit o angioplastie și o stentare pentru o artera coronoriană blocată, fiind internat la spitalul Papworth din Cambridgeshire în perioada sărbătorilor de iarnă. 

Coaliția de guvernământ din Slovacia se confruntă cu o criză internă în urma deciziei de a achizitiona vaccinul rusesc Sputnik V. Slovacia a devenit al doilea stat membru al Uniunii Europene, după Ungaria, care a cumpărat doze din vaccinul rusesc în urma unui acord secret orchestrat de primul-ministru Igor Matovic. Vaccinul fabricat în Rusia nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), iar două dintre cele patru partide care alcătuiesc coaliția de guvernământ de centru-dreapta au declarat public că nu sunt de acord cu decizia. Liderul Partidului pentru Popor, vicepremierul Veronika Remisova, a transmis că lansarea vaccinului rusesc fără aprobarea autorităților de reglementare poate dăuna sistemului de vaccinare din Republica Slovacă. Primul-ministrul Matovic a recunoscut ca a achiziționat vaccinul rusesc împotriva voinței partenerilor săi și a declarat că „în calitate de prim-ministru, cred că este datoria mea să fac tot ce trebuie pentru a salva viețile și sănătatea oamenilor din Slovacia.” 

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a început revizuirea vaccinului Sputnik V fabricat în Rusia, relatează EuroNews. Autoritatea de reglementare a declarat că revizuirea continuă se bazează de rezultatele studiilor din laborator și pe studiile clinice la adulți. Conform unui comunicat, EMA va evalua datele pe măsură ce acestea devin disponibile pentru a decide dacă beneficiile depășesc riscurile, revizuirea continuând până când vor fi suficiente dovezi pentru a permite autorizarea introducerii pe piață. Kiril Dmitriev, directorul executiv al Fondului de Investiții Directe din Rusia, care a finanțat vaccinul Sputnik V a salutat decizia de revizuire și a adăugat că aprobarea din partea agenției europene de reglementare ar putea duce, începând cu luna iunie, la producerea vaccinului pentru 50 de milioane de europeni.

Trei surse guvernamentale au declarat că Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, intenționează să viziteze în această lună Japonia și Coreea de Sud pentru a discuta chestiuni de politică externă și securitate, relatează Reuters. Sursele au declarat că Blinken vor purta dialoguri cu omologii lor japonezi și sud-coreeni și au transmis că oficialii americani se vor afla în Japonia pe 17 martie, în timp ce o agenție de știri din Coreea de Sud a declarat că  programul vizitei nu a fost încă confirmat. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că nu a putut confirma până în prezent niciun raport despre călătoriile planificate, dar a informat că Washingtonul are un angajament profund față de regiunea Indo-Pacifică. Statele Unite caută să își consolideze legăturile cu principalii aliați pe măsură ce China adoptă o abordare din ce în ce mai agresivă a politicii externe în regiune și în alte părți ale lumii, administrație Biden fiind preocupată de asemenea și de revizuirea completă a politicii sale față de Coreea de Nord.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …